Blog berichten

Hoe werkt het nieuwe muizengif?

Geschreven op 24 september 2018 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Nu diverse oude soorten muizengif door Europese wetgeving in de ban zijn gedaan is niet alleen de jacht op muizen geopend maar ook op een nieuw verdelgingsmiddel voor particulieren. Er zijn verschillende alternatieven op de markt. Maar hoe werkt het nieuwe muizengif eigenlijk.

Wetgeving veranderd

De wetgeving omtrent het particulier bestrijden van muizen (en ook ratten) veranderd. Verschillende rodenticiden mogen niet meer gebruikt worden. Het gaat veelal om gif dat zorgt dat het bloed van de beestjes laat stollen. 

Maar wat voor alternatief voor muizengif mag er nog wel?

Het nieuwe muizengif bevat dus geen ingrediënten die het bloed laat stollen. Maar een soort slaapmiddel genaamd Alfachloralose.

Alfachloralose

Alfachloralose is een bewustzijnsverlagend middel en wordt gebruikt tegen en muizen. Vroeger werd het in de geneeskunde gebruikt als kalmerend middel. Maar inmiddels is het nu vervangen door veiliger en doelmatiger middelen. 

Echter als muizengif voldoet het meer dan goed. De Europese Commissie heeft alfachloralose opgenomen in de lijst van toegelaten biociden. De stof mag enkel gebruikt worden in gesloten lokdozen. Daarbij moet Alfachloralose vergezeld gaan met een lokmiddel dat een kleurstof en een bitterstof moet bevatten. De maximaal toegestane concentratie in het lokmiddel is 40 gram per kilogram. Tevens mag het gif, net als alle andere soorten gif, alleen buiten worden gebruikt.

Hoe werkt Alfachloralose

Bij kleine zoogdieren vertraagt Alfachloralose het metabolisme. Het tast de stofwisseling aan van het ongedierte. Eerst werkt het hypnotiserend, dan verliezen de dieren het bewustzijn; bij een voldoende grote dosis verlaagt het de lichaamstemperatuur zodanig dat het dodelijk is. Een goed nieuw alternatief voor het oude muizen gif.

 

Andere alternatieven voor muizengif

Bij andere alternatieven voor muizengif kan ook worden gedacht aan een val. Deze zijn er in verschillende varianten en zijn minstens zo effectief. Het enige nadeel aan een muizenval is dat deze regelmatig moeten worden gecontroleerd.

Stephan Wegman

Stephan Wegman