Blog berichten

Huisdieren en vuurwerk

Geschreven op 26 december 2017 / Categorie: Hondentips, Diergezondheid, Alles over dieren, Algemeen

Wij mensen associëren Oud en Nieuw met oliebollen, gezelligheid en natuurlijk vuurwerk. Dieren hebben vaak hele andere gevoelens bij de jaarwisseling. Dit gaat voor onze dierenvrienden namelijk vaak gepaard met stress en angst.

Wel is het zo dat sommige honden en katten van nature meer stress door geluidsprikkels krijgen dan soortgenoten. Door de diertjes op jonge leeftijd al kennis te laten maken met veel verschillende geluiden helpt in dit proces. Helaas betekent dit niet altijd dat je hond of kat geen stress ervaart bij vuurwerk. Door traumatische ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kan er een fobie voor harde geluiden ontstaan. Doordat het maar eens per jaar Oud en Nieuw is en de rest van het jaar nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken kunnen de huisdieren er niet echt aan wennen.  

Ook kan de reactie van het baasje op vuurwerk het gedrag van het huisdier versterken. Het is daarom belangrijk om als eigenaar zo rustig en normaal mogelijk op het vuurwerk te reageren.

Hoe kun je voorkomen dat je huisdier schrikt van het vuurwerk?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat huisdieren rond Oud en Nieuw niet schrikken of in ieder geval minder stress ervaren van het vuurwerk. Zo kan je bijvoorbeeld vuurwerktraining doen of kan er medicatie worden toegediend.

Vuurwerk training

Het best is het om al op tijd te beginnen met vuurwerktraining. Het loont namelijk om uw huisdier te laten wennen aan harde geluiden en vuurwerk in het bijzonder. De training is eigenlijk dat het baasje de beestjes aanleert de vuurwerk geluiden te associëren met iets lekkers.
Op het internet kunnen er verschillende geluidsopnames worden gevonden van vuurwerkgeluiden. De kunst is dan om te beginnen de geluiden zachtjes af te spelen. Naarmate je vaker oefent met je huisdier kun je dan elke keer de geluiden iets harder afspelen. Dit zodat je dierenvriend er langzaam aan went. Tijdens het afspelen van deze geluiden moet het baasje dan met het beestje spelen of hem trakteren op iets lekkers. Het slimst is het om zo vroeg mogelijk met deze training te beginnen en absoluut niet overhaast te werkt te gaan.

Medicatie

Ook kan er gekozen worden om uw hond of kat medicatie toe te dienen tegen de vuurwerkangst. Zylkène, Adaptil/Feliway en Alprazolam zijn de meest gebruikte medicatie.

  • Zylkène
    Wordt verkregen uit melkeiwit. Dit voedingssupplement wordt gebruikt voor het verminderen van stress bij de hond of kat. Zylkène heeft geen bijwerkingen zoals sufheid. Wel moet er al aan het begin van december worden begonnen met het toedienen van het supplement.
  • Adaptil/Feliway
    Kunnen worden vergeleken met een feromoon. Het zijn dan ook een kopieën van feromonen van respectievelijk de hond en de kat. Het helpt de huisdieren vertrouwd en veilig te voelen.
  • Alprazolam
    Dit is medicatie voor de korte termijn. Hiermee kan een dag voor Oud en Nieuw worden gestart. Het onderdrukt angst. Voor dat je dit kan krijgen moet je wel met je dier naar de dierenarts.

10 Tips tegen vuurwerkstress van huisdieren rond de jaarwisseling

  1. Sluit gordijnen en/of rolluiken.
    Zo zorgt u dat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien.
  2. Zet de radio of tv aan en laat zo veel mogelijk lichten aan in het vertrek waar uw huisdier zich bevind.
    De beestjes horen en zien dan minder van het vuurwerk.
  3. Laat uw dier zelf een rustig plekje in huis zoeken
    Uw huisdier weet vaak zelf het best waar hij zich op zijn gemak voelt. Wel kun je je dierenvriend een klein beetje sturen door een aantal fijne plekjes voor hem te creëren.
  4. Beloon je hond of kat
    Bij gewenst gedrag. Dus wanneer hij geen angst vertoond kun je je huisdier belonen met voer of aandacht.
  5. Straf je dier niet bij een angstige reactie
    Dit maakt het alleen maar erger.
  6. Laat uw hond overdags extra lang uit
    Doe dit op een locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Als je ’s avonds ook nog je hond wil uitlaten, doe dit dan voor 22:00 uur. Zorg wel dat je dit aangelijnd doet.
  7. Houd katten in huis op oudjaars- en nieuwjaarsdag
    Probeer ramen en deuren dicht te houden. Maar vergeet ook het kattenluik niet.
  8. Laat uw dier chippen
    Natuurlijk loopt uw huisdier niet zomaar weg. Maar je kent het gezegde ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’ vast wel. Als een kat of hond angst of stress vertonen zouden ze kunnen weglopen.
  9. Stel het avondeten uit tot laat op de avond.
    Hongerige dieren hebben minder aandacht voor andere dingen.
  10. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven

 

Een fijne jaarwisseling gewenst!

Stephan Wegman

Stephan Wegman