Blog berichten

Koeien- en Paardenscheermachines oliën

Geschreven op 26 september 2018 / Categorie: Scheren van paarden

Wil je gaan scheren? Maar lukt het helemaal niet, want de machine wordt heet of trekt aan de haren? Dan is het tijd om de scheermachine te oliën. Dan zijn namelijk of de messen bot of drooggelopen.

Het oliën van scheermessen is heel belangrijk. De olie voert bijvoorbeeld de haren af, zorgt ervoor dat er geen wrijving ontstaat en zorgt dat de scheermessen niet warm worden. Uiteindelijk zorg je er zo voor dat de scheermachine langer mee gaat.

Hoe voorzie je de scheermessen van je paarden- en koeienscheermachine van olie?

De messen zijn twee op elkaar liggende metalen delen. Deze delen zorgen met 2500 snijbewegingen per minuut voor een gigantische wrijving. Hierdoor kunnen de messen warm worden.

Waarom worden de messen van de scheermachine warm?

Als voorbeeld vergelijken we vaak de messen met onze handen. Als je deze een lange tijd heel snel over elkaar wrijft worden ze warm. Dit is met de twee scheermesjes ook zo. Als je wat lotion op je handen doet, koelen ze alweer een beetje af en gaat het wrijven ook al weer wat makkelijker. Olie op de scheermessen heeft hetzelfde effect.

Waar moet ik de olie op mijn koeien- of paardenscheermachine aanbrengen?

Haal eerst even met een borstel de haren van de machine. Het oliën van de scheermessen van de koeien of paardenscheermachine gaat via het vijf-punten systeem. De olie dient tijdens het scheren aangebracht te worden over de tandjes en aan de zijkanten van de scheermachine. Tevens moet er olie worden aangebracht in het gaatje van de scheermachine.
Zet de machine vervolgens even aan. Als er teveel vettigheid in zit kan je de machine daarna even met een doekje afvegen.

De olie zorgt ervoor dat de messen goed gesmeerd blijven, koeler lopen en vuil en haren afgevoerd worden. Doe dit voor je begint en tijdens het scheren ongeveer om de vijf á tien minuten. Dit is voor het behoud van de messen en de scheermachine.
Gebruik ook olie als je klaar bent met scheren en de machine hebt schoongemaakt. De olie beschermt dan de messen namelijk tegen roest.

Extra tip voor meer scheerplezier

Laat je messen eens per seizoen slijpen door een ervaren slijper. Doe dit voor het scheerseizoen zodat je zeker weet dat als je wilt scheren altijd scherpe messen hebt.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman