Blog berichten

Meeuwenoverlast bestrijden

Geschreven op 28 november 2017 / Categorie: Tips, Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Meeuwenoverlast is een jaarlijks terugkerend probleem voor veel kustplaatsen en andere steden. De meeuwen pikken eten, krijsen, schijten alles onder en bouwen hun nesten op daken. Een serieus probleem en tijdens het broedseizoen (april tot eind augustus) is het probleem zelfs nog groter. Dan voeren ze zelfs schijnaanvallen uit op mensen en dieren die voor deze vogels te dicht bij hun nest of jongen komen.

Daken blijken een bijzonder goede nestelplek voor meeuwen. Daken bieden goede bescherming voor de vogels. De meeuwen bouwen hun nesten op lastig toegankelijke plaatsen voor mensen. Ook andere natuurlijke vijanden van de beestjes kunnen er lastig bij. Doordat er rondom huizen voedsel te vinden is, is het nog aantrekkelijker voor meeuwen om hun nest op jouw dak te bouwen. 
De favoriete nestplekken van meeuwen zijn bijvoorbeeld: achter een schoorsteen, tegen de dakrand of lichtkoepel. Zolang er maar een beetje beschutting voor de vogels is.

Meeuwennesten

Volwassen meeuwen komen meestal terug naar het nest waar ze het jaar ervoor gebroed hebben, of zoeken een in de buurt van waar ze zelf geboren zijn. Wanneer er dus overlast is geweest, is de kans groot dat dit het komende jaar weer gebeurt en er weer een meeuwennest te vinden zal zijn.
Meeuwen keren meestal rond februari terug naar hun broedgebied. Waarna de paringsrituelen in de maanden erna plaatsvinden. In april start het broedseizoen. Als de eieren vervolgens uitkomen worden de volwassen dieren actief. De kuikens schreeuwen om eten. Wanneer de jonge vogels voor het eerst gaan vliegen is, wordt de herrie erger. De volwassen meeuwen beschermen hun jongen met veel lawaai. Aan het eind van de zomer vliegen de volwassen - en jonge meeuwen weer uit. Om in februari weer terug te keren.

Meeuwennesten zijn niet meer dan wat slordig bij elkaar gelegde rommel, takjes en mos. Lastig te herkennen. Maar als je een meeuwennest herkent is het al te laat. Meeuwen zijn namelijk, net als alle in het wild voorkomende vogels, beschermde dieren. Dit betekend dat tijdens het broedseizoen geen maatregelen mogen worden genomen. Dit mag alleen vóór- en na het broedseizoen.

Meeuwen wegjagen

Het wegjagen van de meeuwen tijdens het broedseizoen mag dus niet. Maar je kunt voor dit seizoen al maatregelen nemen tegen meeuwenoverlast. Bijvoorbeeld door geen vuilniszakken aan straat te plaatsen, meeuwen geen eten te geven, maar ook door nestplaatsen ontoegankelijk te maken. Zo kunnen meeuwen niet meer op hun nestplaatsen komen. 

Meeuwen bouwen hun nest het liefst op platte daken. Schuine daken zijn niet geschikt voor de nesten. Maar bijvoorbeeld boven een dakraam op een schuin dak wordt wel gebruikt als nestplek. Dakkapellen en nisjes kunnen ook gebruikt worden door de meeuwen om een nest te bouwen.

Meeuwen verjagen op schuine daken

Dit kan voorkomen worden. Je kunt de meeuwen wegjagen van deze potentiële nestplaatsen op schuine daken door vogelwering te plaatsen. Dit zijn ijzeren pinnen of zogenaamde 'duivenprikkers'. Hierdoor wordt het voor de meeuw onmogelijk gemaakt om een potentiële nest te bouwen.

Meeuwennesten voorkomen op platte daken

Platte of vlakke daken kunnen ontoegankelijk voor meeuwen gemaakt worden. Dat kan door metalen draden of een net te spannen. Het plaatsen van netten is makkelijker dan het spannen van draden. Nadeel van het spannen van netten is dat meeuwen of andere vogels erin verstrikt kunnen raken en er niet uit kunnen komen.

Het nadeel van ijzeren pinnen en vogelnetten is dat wanneer je maatregelen hiervoor neemt en uw buren niet, je wel last houdt van de vogels. Dit omdat ze hun nest dan gewoon bij de buren maken en je dus nog niet van ze af bent.

Meeuwen afschrikkenhawk kite vogelverjager

Een slimmere manier om van meeuwenoverlast af te komen is door middel van een roofvogel vlieger. Overlast kan door deze vlieger beperkt worden. De vlieger schrikt wanneer hij is opgelaten de meeuwen af. Dit omdat de vogels denken dat het een roofvogel is. Roofvogels zijn immers hun natuurlijke vijand.

De kleur, vorm en de bewegingen van de vlieger zorgen ervoor dat de meeuwen bang worden en afschrikken. De vogelverjager beweegt, klimt en duikt als een echte valk en vliegt al automatisch bij een klein zuchtje wind. Ook hebben deze vliegers een groot bereik.

Conclusie

Meeuwen trekken naar de stad omdat er eten is en ze er hun nest kunnen bouwen. Mensen kunnen van deze meeuwen veel overlast ondervinden. Om deze overlast te bestrijden is het slimst om voor het broedseizoen al maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door vogelwering in de vorm van vogelprikkers of vogelnetten te plaatsen. Maar een betere oplossing is om de vogels te verjagen met een roofvogelvlieger. Dit omdat hij een groter bereik heeft.

Stephan Wegman

Stephan Wegman