Blog berichten

Paard scheren

Geschreven op 23 oktober 2013 / Categorie: Tips, Scheren van paarden

Paarden die volop in training zijn hebben vaak hinder van een dikke vacht in de winter. Een dikke vacht is erg warm en blijft lang nat. Daarom worden sportpaarden vaak geschoren in de winter. Het paard scheren is belangrijk dat het paard hierna de juiste dekens op krijgt omdat het zich minder goed warm kan houden.

Macrovet de scheermachine specialist!

“Ik was amper drie jaar” (inmiddels al meer dan 30 jaar geleden) toen mijn vader al scheermachines voor koeien, paarden en schapen aan de man bracht. Als een van de eerste in Nederland verkocht hij moderne elektrische machines aan schapen- en koeienboeren. In die tijd was hij al de importeur van Oster, een Amerikaans bedrijf dat een van de uitvinders was van de geautomatiseerde scheermachines. In de begintijd moesten die nog met twee man bediend worden. Een persoon draaide aan de hendel die via een lange kabel de messen aandreef, de ander scheerde de schapen.

Later werden deze machines moderner en voorzien van een elektrische motor. Al snel kwamen merken als Aesculap, Hauptner, Liscop en Heiniger op de markt. Als jong jochie was ik altijd met mijn vader mee naar boeren, winkels, beurzen maar ook fabrieken en ben zo opgegroeid binnen de agrarische markt. Bij de verkoop van scheermachines was service achteraf enorm belangrijk daarom kwam er al snel een monteur in dienst. Jan is al meer dan 25 jaar verantwoordelijk voor reparaties, slijpen en onderhoud en kan alle machines en problemen van 40 jaar geleden tot nu blindelings oplossen. Ook beschikken we over een ruim onderdelenmagazijn waar onderdelen voor alle bekende merken op voorraad liggen.

Scheren en toiletteren

Om een paard of pony te scheren is goed gereedschap een must. Er zijn eigenlijk 3 gradaties paardenscheermachines te koop namelijk; Een kleine tondeuse welke ook voor honden gebruikt wordt, deze tondeuses zijn eigenlijk niet geschikt voor zware vachten maar meer voor het toiletteerwerk. Het voordeel van een tondeuse is dat ze nauwelijks lawaai maken en daarom zeer geschikt zijn voor het toiletteren van het hoofd. Naast de kleine tondeuse zijn er ook nog de zogenaamde veerscheerapparaten. Dit zijn grote machines met brede messen. Deze zijn zeer geschikt om het hele paard mee te scheren, zelfs de dikste vachten worden moeiteloos geschoren.

De laatste jaren is er ook een tussenliggend model welke speciaal is ontworpen voor paarden. Deze zijn iets groter dan een tondeuse, maar hebben wel dezelfde scheerkop als die van een grote machine. De Liscop Lite en de Heiniger Progress vallen in dit segment. Deze machines zijn compacter en stiller, ideaal voor vrouwen die kleinere handen hebben en meestal ook diegene zijn die de paarden scheren.

Heiniger Xperience paardenscheermachine

Nieuw is de Heiniger Xperience, het mooiste scheerapparaat voor een paard op dit moment naar mijn mening. Deze machine uit de X-Series van Heiniger beschikt over dezelfde kracht en kwaliteit als de grote robuuste exemplaren maar is heel compact ontworpen. Met zijn geringe gewicht van net iets meer dan een kilo en de vrij dunne behuizing is het een genot om met deze machine te scheren. En het grootste voordeel is dat hij enorm stil is. Als klanten ons om advies vragen voor de beste paardenscheermachine, dan is de Heiniger Xperience diegene die ik aanbeveel.

Scheermessen

Een tondeuse maakt gebruik van een zogenaamd tondeuse kopje, dit zijn een ondermes en een bovenmes in een. Vaak zijn deze kopjes gemakkelijk te wisselen door middel van een snelwisselsysteem door andere exemplaren die grover zijn of een ander scheerhoogte hebben. Bij de grote machines praten we over een ‘ondermes’ en een ‘bovenmes’. Het ondermes is het grote mes dat vast op de machine zit geschroefd en de snijhoogte bepaald.

Voor paarden wordt meestal een drie millimeter mes gebruikt met 31 tanden. Het ondermes is als het ware een kam die de haren allemaal dezelfde richting opkamt zodat ze door het bovenmes (snijmes) op de juiste lengte gesneden worden. Het bovenmes heeft standaard 23 tanden en maakt een snijdende beweging van links naar rechts aangedreven door een excentrische as. De veerbrug en veerbladen houden het mes op zijn plaats.

Goed afstellen

Wanneer je het paard gaat scheren is het van belang dat je de machine goed afstelt, ons advies is om eerst te kijken of de messen er goed in zitten, het is niet altijd zo dat het onderste mes helemaal tegen de aanslag moet zitten, de kunst is om vanaf de zijkant te kijken of de afvoergleuven in lijn zijn met elkaar. Het kan dus zomaar zijn dat het onderste mes een paar millimeter naar voren geschoven moet worden.

Vanzelfsprekend is ook dat het ondermes recht en niet verkeerd om op de machine geplaatst wordt. Soms krijgen we klachten dat de machine het niet doet en hebben mensen het ondermes op z’n kop in de machine geplaatst. Nadat de messen goed gemonteerd zijn en de stelschroef losjes is aangedraaid zodat het bovenmes er niet uit kan vallen, zet je de machine aan. Daarna ga je hem afstellen door de stelschroef aan te draaien. Zodra je merkt dat de motor iets begint te smoren draai je de stelschroef een kwartslag terug. Nu staat de machine afgesteld en kun je gaan scheren.

Scheerolie is heel belangrijk

Omdat de scheermessen twee metalen onderdelen zijn die met meer dan 2500 slagen per minuut over elkaar heen wrijven, is voldoende smering uiterst belangrijk. Gebruik hiervoor een speciale scheerolie, deze is zuurvrij en tast de messen niet aan. Doe een paar druppels over de messen en in de speciale smeerpunten in de kop. Wanneer je zonder of met tekort olie scheert kunnen de messen binnen een minuut bot zijn. Tevens worden ze dan veel te warm en verbranden ze. Bij de meeste machines wordt ook een tube vet meegeleverd, dit vet is voor het smeren van de draaiende onderdelen zoals de tandwielen, exenteras en aandrijfblokje.

Problemen

Een vaak gehoord probleem is dat scheerders de messen steeds strakker moeten draaien omdat hij anders niet scheert. In de meeste gevallen zijn de messen bot en dienen ze vervangen of geslepen te worden. Gebeurt dit bij nieuwe of pas geslepen messen dan is er meestal een probleem met de stelschroef of de drukveer, verstandig is dan ook om deze te vervangen. Een ander voorkomend probleem is dat de messen niet genoeg slag maken om goed te kunnen scheren. Een oorzaak hiervan is vaak een versleten aandrijfkogel of exenteras. Ook gebeurt het vaak dat de veerbladen breken en de machine daardoor niet goed meer scheert. De oorzaak van gebroken veerbladen is eigenlijk altijd te strak aangedraaide messen. Wanneer de messen te strak aangedraaid worden krijgt de machine zo op zijn donder dat hij heel warm wordt en soms gaat ook de motor kapot.

Onderhoud

Je hebt alles in gereedheid gebracht om je paard te gaan scheren, haspel uitgerold, paard gewassen en gepoetst enz. maar dan blijkt je paardenscheermachine niet te scheren. De messen zijn bot of nog erger verroest. Dit gebeurd zo vaak en heeft alles te maken met het niet goed onderhouden van jouw gereedschap. Vaak krijg ik dan te horen: `de messen zijn nieuw en er is nog maar één keer mee geschoren, dus ze kunnen onmogelijk bot zijn`. In veel gevallen wordt de machine zo weer in de koffer gedaan zodra men klaar is met scheren. Vervolgens ergens in de stal op een vochtige plek weggezet en wordt er niet meer naar omgekeken want de klus is immers al geklaard.

Na het scheren van je paard

Het is van de grootste zorg dat na het scheren al je aandacht gaat naar de scheermachine. Haal de messen er af en maak deze grondig schoon en droog. Wrijf ze in met voldoende olie en vouw ze in een papiertje en doe ze bij voorkeur in een afgesloten plastic zakje. Daarna maak je de kop van de machine schoon met de compressor of een borsteltje. En ontvet hem eventueel met een kwastje en een beetje wasbenzine.

Maak de kop weer goed droog en controleer de veerbladen of deze nog allemaal heel zijn etc. Vet de bewegende onderdelen in met scheermachine vet en zet alles weer droog en ingevet in mekaar. Maak ook nog even de luchtfilters schoon. Berg de machine vervolgens op in een koffer op een droge, warme niet vochtige plaats, dus niet in de stal. Als je dan na een paar maanden weer wilt gaan scheren is je machine startklaar, zijn de messen nog lekker vet en niet verroest en zal je geen problemen ondervinden. Wanneer je op deze manier met je gereedschap omgaat zijn de kosten lager en zal je er heel lang plezier van hebben.

Slijpen

De messen niet goed meer scheren doordat de paardenscheermachine haren opstroopt. De stelschroef moet dan steeds strakker gedraaid moet worden. Dit kan als hij gewoonweg niet meer als een warm mes door de boter glijdt. Dan is het tijd om het scheerapparaat voor het paard van nieuwe messen te voorzien. Messen slijpen is uiteraard ook mogelijk en goedkoper dan nieuwe messen. Het slijpen van messen is vakwerk en gebeurt op een speciale machine.

Een grote ronde slijpplaat welke voorzien wordt van slijppasta draait op een bepaald toerental. De messenslijper houdt het mes vast tussen duim en pink. Hij oefent een bepaalde druk uit met zijn vingers op het midden van het mes. Hiermee maakt hij een op- en neergaande beweging van het center tot aan de buitenkant van de plaat. De kunst is om de bovenmessen met een holling van een tiende van een millimeter te slijpen. Zo is het mes vlak wanneer deze lichtjes wordt aangedrukt door de stelschroef. Het ondermes dient zo vlak mogelijk geslepen te worden. Het controleren van de geslepen messen doe je met een zogenaamde haarliniaal.

Bekijk ons assortiment scheerapparaat paard modellen op de website.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet