Blog berichten

Wat heb ik nodig om het hoofd en benen van mijn paard te scheren

Geschreven op 23 oktober 2018 / Categorie: Scheren van paarden, Algemeen

Het lichaam van je paard is geschoren voor de winter. Het ziet er gek uit als je het haar op het hoofd en benen van je paard laat staan. Maar als je met het grote scheerapparaat bij het hoofd en de oren van je paard komt vindt je paard dat vaak niet fijn.
Het apparaat maakt daar net even te veel geluid voor. Daarbij is zo'n groot apparaat vaak wat groot en te lomp voor het hoofd van je paard.
Een tondeuse kan dan uitkomst bieden.

Gebruik een tondeuse voor het scheren van het hoofd van je paard

Een tondeuse is wendbaarder. Je kunt de rondingen van het paardenhoofd en de paardenbenen veel beter begaan met de kleinere tondeuse. Ook maakt een tondeuse veel minder lawaai en zullen paarden er minder snel van schrikken.
Nadeel van een tondeuse is dat ze niet geschikt zijn voor het scheren van het hele paardenlichaam, maar alleen voor de benen en het hoofd.


In dit filmpje scheert Maysoon Rashid het hoofd van haar paard met een Andis Tondeuse

Welke tondeuse moet ik kiezen voor het scheren van het hoofd en benen?

Wij raden in dit geval een Andis AGC Super 2 Speed tondeuse aan. De machine ligt perfect in de hand, is licht en de motor is krachtig genoeg om het hoofd en de benen van je paard te scheren. Daarbij is hij ook nog eens vrij stil.
Liever een machine zonder snoer? Dan kun je het best kiezen voor de Andis ZR Pulse tondeuse.

Maar welke messen moet ik daar dan bij nemen?

Je kunt ervoor kiezen om je paard te scheren met het mesje wat standaard bij de machine geleverd wordt. Scheerkop nummer 10. Je hoeft er dan geen andere scheerkop bij te kopen. Deze scheerkop scheert op 1.6 mm.
Over het algemeen wordt het lichaam van het paard altijd op 3mm geschoren met de grote scheermachines. Als je het hoofd en de benen van het paard ook op deze lengte wilt scheren zul je er een Oster- of Andis  kopje no.8-1/2 2.8mm  bij moeten aanschaffen. Deze kopjes zijn fijn genoeg om de haren van het hoofd en benen mee te pakken. Daarbij komen ze het dichtst bij de lengte van de grote scheermachine.

Goed oliën van de scheerkop is belangrijk

Net als voor de grote machine is het erg belangrijk goed de scheerkoppen goed te oliën. Doe dit voor en na elke scheerbeurt. Maar ook elke 5 minuten tijdens het scheren. Zo worden de mesjes minder snel bot en worden de haren goed afgevoerd. Wat zorgt dat je langer scheerplezier hebt.

 
 

Stephan Wegman

Stephan Wegman