Blog berichten

Wespennest in de tuin

Geschreven op 18 juli 2018 / Categorie: Buitenleven, Tips, Info over ongediertebestrijding

Niets is zo vervelend als een wesp die om je hoofd heen zoemt. Deze wespen zijn werksters. Zij verzamelen eten. Dit gebeurd meestal eind juli/begin augustus. Dit doen ze voor zichzelf en voor de larven in het wespennest.

Wat eten wespen

Om er achter te komen waarom je last hebt van wespen is het belangrijk te weten wat de beestjes eten. Wespen zijn eigenlijk heel nuttige beestjes zij eten bijvoorbeeld vliegen en muggen. Deze beestjes eten ze omdat zij de eiwitten nodig hebben voor zichzelf maar ook voor hun larven.  
Maar als ze alleen andere insecten zouden eten zouden ze niet in de buurt van mensen hoeven te komen. Helaas. Wespen voelen zich namelijk ook aangetrokken tot suikers. Dit is zelfs hun grootste voedselbron. Ze halen dit voedsel uit bloemen (nectar), honingdauw (dit is een vloeibare afscheiding van bloedluizen), vruchtvlees van rijpe vruchten (bijvoorbeeld uit rotte appels, peren of pruimen). Maar ze kunnen dit ook halen uit zoete frisdranken en etenswaren. Hierbij kun je denken aan cola, bier, limonade en stroop. 
Wespen gaan pas op zoek naar (menselijke) zoetigheid nadat de laatste wespenlarven volgroeid zijn. Deze larven zorgden, met hun zoete braakvloeistof die de wespen in ruil voor de gevangen insecten ontvangen, dat de wespen tot die tijd geen extra suikers buiten het nest hoefden te zoeken.

Hoe hou ik wespen uit de buurt?

Zoals gezegd zijn wespen nuttige beestjes doordat ze insecten eten. Ook bestuiven ze natuurlijk planten en bloemen. Nu hoor ik je denken: 'Prima dat ze nuttig zijn, maar liever niet bij mij in de buurt'.
Zoals wel vaker bij overlast van insecten is voorkomen beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat frisdranken en andere zoethoudende producten goed afgesloten zijn. Zo kunnen de beestjes niet in de verleiding raken. Daarbij houden wespen niet van bepaalde geuren. Denk hierbij aan citroen, kruidnagel, rozermarijn, munt en lavendel.
Een goede hordeur werkt bijvoorbeeld goed om de beestjes buitens huis te houden.

Wespen vangen

Wanneer de wespen je toch lastig vallen is het belangrijk te kijken of het een enkele is of dat je last hebt van een wespennest. Wanneer je last hebt van enkele wespen volstaat een val. Deze kun je zelf maken van een doorgeknipte petfles maar je kunt ook een wespenval kopen. De lokstof in deze vallen trekt geen bijen aan.
Als je daarentegen last hebt van een wespennest kun je het best een bestrijder of imker in de arm nemen. 

Wespennest (laten) weghalen

Wanneer er overlast is van een wespennest kun je de gemeentelijke ongedierte bestrijder bellen, een imker vragen of contact opnemen met een zelfstandig bedrijf voor ongedierte bestrijding. (Wespennesten die geen overlast veroorzaken hoeven niet verwijderd te worden).

Hoe haalt een bestrijder het wespennest weg? 

De bestrijder zal rond/na zonsondergang, wanneer alle wespen weer in het nest terug zijn, met een poederspuit een wespenpoeder aanbrengen in de uitvliegopeningen van het nest. (Soms wordt hier ook wel spray tegen kruipende en vliegende insecten voor gebruikt). Wespenpoeder bevat voor het grootste gedeelte talk en 1% insecticide. Wanneer de wespen het nest in of uit gaan blijft dit poeder aan de pootjes hangen en nemen zij dit mee het nest in. De wespen en de koning zullen snel doodgaan. Dit is een kwestie van enkele uren. Hierdoor zal het nest uitsterven. Na 1 á 2 weken wordt het nest door de bestrijder pas weg gehaald. Dit omdat dan de laatste poppen zijn uitgekomen en alle larven ook dood zijn.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman