Blog berichten

Zo plaats je scheermachine messen op de juiste manier

Geschreven op 16 oktober 2018 / Categorie: Scheren van honden, Tips, Scheren van paarden

Vaak krijgen we te horen dat een scheermachine niet meer goed wil scheren na het verwisselen van de messen. Dat komt dan meestal doordat de messen verkeerd zijn geplaatst. 

Voordat je de messen van de machine afhaalt draai de stelschroef helemaal los. Dan pas kun je de twee schroeven losdraaien zodat het ondermes los komt van de machine.
De twee schroefjes hoeven er niet helemaal uit omdat het mes sleufgaten heeft.

Tip: Zorg dat de messen die je op de machine gaat zetten scherp en lekker schoon zijn.
Vet ze eerst helemaal in met scheermachineolie zodat ze al lekker gesmeerd zijn.

Nu kun je de nieuwe messen plaatsen. Leg de machine op z'n kop en leg het kleine bovenmesje op de twee puntjes van de veerbug. Plaats nu het ondermes op de machine en draai deze losjes vast zodat je hem nog kunt verschuiven.

Draai nu de stelschroef vast totdat het bovenmesje er niet meer uit kan vallen. Draai hem vooral nog niet te strak maar gewoon losjes zodat beide messen op elkaar liggen.

Veel gemaakte fout: De meeste scheermachines hebben een aanslag aan de achterkant van het onderste scheermes. Het lijkt daarom dat het ondermes altijd tegen de aanslag aan moet zitten. Maar dit is dus niet bij elke messenset het geval. Er zijn een heleboel messencombinaties welke allemaal anders op de machine gemonteerd zitten.

Zo plaats je scheermachinemessen op je scheermachine

In bovenstaande afbeelding zie je hoe de messen ten opzichte van elkaar op de machine gemonteerd horen te zitten. Zorg ervoor dat het bovenmes ongeveer 2mm vanaf de schuine kantjes op de tandjes gemeten op de machine zit. Dit kun je bereiken door het ondermes meer naar voren te schuiven in plaats van tegen de aanslag aan te zetten.
Draai nu de twee schroeven stevig vast.

Afstellen van de machine

Als je er zeker van bent dat het de stelschroef zo is aangedraaid dat het bovenmesje er niet uit kan vliegen kun je de machine aan zetten. Draai dan de stelschroef langzaam strakker totdat je merkt dat de machine er zwaarder aan moet trekken. Draai dan de stelschroef met en halve slag terug (losser). Zo is de machine goed afgesteld.

Tussendoor kun je de machine bijstellen. Maar zorg ervoor dat je hem nooit te strak afstelt. Luister goed naar het geluid van de machine. Messen die te strak staan afgesteld krijgen onvoldoende smering en worden heel snel bot en gloeiend heet. Daarnaast krijgt de motor het veel te zwaar waardoor deze kan beschadigen. Ook is de kans een stuk groter dat de veerbladen breken.

Tip: Zorg ervoor dat je tijdens het scheren niet vergeet de messen te blijven smeren. Een paar druppeltjes olie om de vijf minuten is voldoende om langer plezier te hebben van je scherpe messen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet