1-27 van 47
1-27 van 47

Muizen bestrijden

Heeft u 1 ongewenste muis in huis gezien, gehoord of muizenkeutels ontdekt? Ga dan meteen aan de slag met muizen vangen, verjagen of doden want er is nooit 1 muis in huis……! Hier vindt u informatie en handige tips om u de helpende hand te bieden bij het bestrijden van muizen in huis.

Soorten muizen

Welke soort muis kunt u nu eigenlijk in uw huis, schuur of bedrijf tegenkomen? De meest voorkomende muizen soorten in Nederland en België zijn de huismuis, dwergmuis, bosmuizen, woelmuizen (o.a. de veldmuis) en slaapmuizen. De muis die u ongewenst in huis tegenkomt is meestal de huismuis. Wist u dat de huismuis na de mens het zoogdier is met de grootste verspreiding ter wereld. Ze zijn alleseters en daarom treft u de muis in huis dus ook snel aan waar voedsel of papier (karton) opgeslagen ligt. Naast de ravage die ze in uw huis kunnen aanrichten kunnen muizen ook virussen overdragen, snel tijd dus om muizen in huis te gaan bestrijden.

Muizen in huis

U kunt via de volgende lijst herkennen of u muizen in huis heeft rondlopen en de muizenoverlast wilt aanpakken.

  • Het kan zijn dat u een (dode) muis heeft gezien, dan is het overduidelijk dat u een muis (muizen!) in huis heeft.
  • Muizen horen: Je kunt muizen horen lopen (tussen de plafonds) of piepgeluiden maken.
  • Muizenkeutels: Herkenbaar aan muizenkeutels zijn de kleine rijstkorrelachtige, zwarte keutels.
  • Muizen plassen: Muizen plassen overal, ook in huis. U kunt urinevlekken aantreffen op de vloer, tapijt of in een kastje.
  • Muizen knagen: Muizen zijn echte knagers, zo kunnen ze meubels, vloerbedekking, kleding of snoeren beschadigen.
  • Muizen ruiken: Muizen laten een typische geur achter, meestal snel te herkennen door de mens.

Verschillende soorten muizenbestrijding

Voor het bestrijden van muizen in huis, zijn er verschillende professionele manieren om de muizenoverlast zelf aan te pakken. Als u muizen alleen wilt wegjagen uit huis en niet doden dan kunt u gebruik maken van een levende muizenval of een muizenverjager. Voor muizen vangen zijn een muizenval of muizengif, al dan niet gecombineerd in gebruik, zeer effectieve manieren om muizenoverlast tegen te gaan. Tegenwoordig bestaan er ook elektronische muizenvallen, waarbij de muis met een elektronische schok binnen enkele seconden niet meer leeft.

Aanpak muizen bestrijden in huis

Als u zo snel mogelijk van de muizen in huis wilt afkomen is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende 3 belangrijke zaken: de plaats van de muizenval, aantal muizenvallen en het lokaas. Wij geven u graag enkele tips.

  • Plaats muizenval. De juiste plek om een muizenval te plaatsen is direct tegen de muur aan. Het natuurlijke looppatroon van een muis is om niet in open stukken te lopen. In de natuur zullen muizen in een open veld gepakt worden door roofvogels. Een andere reden dat ze bang zijn in een open veld is dat muizen slechtziend, bijna blind zijn. Ze navigeren op gevoel. Dus als ze uit een holletje gaan zullen ze vooral langs de muur gaan en niet in het midden van de kamer in huis. De meest effectieve manier is dus om langs de muur een muizenval te plaatsen.
  • Genoeg soorten muizenvallen. Plaats altijd meerdere muizenvallen in huis dan weet u zeker dat er altijd 1 val de muis vangt. Met meerdere vallen bedoelen we dat in u hele huis er gerust wel 8/9 vallen mag plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om meer dan 1 soort muizenval te gebruiken. Geen 1 muizenval werkt voor alle soorten muizen. De ene muis is te klein, te licht of weer te slim. Gebruik daarom verschillende soorten muizenvallen om er zeker van te zijn alle muizen in huis te vangen.
  • Lokaas: Gebruik niet teveel lokaas in een muizenvangkooi als u een muis alleen wilt verjagen uit huis. Teveel lokaas kan een muis iets aandoen/doden, want muizen kunnen zich niet inhouden met eten, ze blijven maar door eten. Welke soorten lokaas te gebruiken? Smeer een klein beetje pindakaas op de val dit is al genoeg voor de muizen om te ruiken. Gebruik verschillende soorten lokaas om de kans om muizen te vangen groter te maken. Andere soorten lokaas zijn kleine stukjes kaas, spek, stukjes hazelnoot of zaad zoals een maïskorrel. Brood en havermout werken niet als lokaas omdat muizen hier niet van houden.