Blog berichten

De huismuis: bestrijding en preventie

Geschreven op 16 april 2013 / Categorie: Tips, Info over ongediertebestrijding, Algemeen

De huismuis: bestrijding en preventie

De huismuis (mus musculus) is na de mens het meest voorkomende zoogdier ter wereld. En het is maar de vraag of we daar blij mee moeten zijn. Het is het meest voorkomende ongedierte in Nederland. Ze kunnen zowel op het platteland als in de stad makkelijk overleven en eten vooral voedsel bestemd voor mensen of huisdieren. Ze vervuilen vloeren, aanrechten, tafels etc. met hun uitwerpselen wat de verspreiding van de salmonella bacterie tot gevolg kan hebben.

Herkennen van problemen veroorzaakt door de muis

Uitwerpselen, gaatjes in de cornflakes doos die door kleine tandjes lijken te zijn gemaakt en sporen van waar ze hebben gelopen zijn makkelijk te herkennen. Ze bouwen hun nest van fijn versnipperd papier of ander vezelachtig materiaal en worden vaak gevonden op beschutte plekken. Ze verspreiden daarnaast een karakteristieke muskus geur die hun aanwezigheid ook kan verraden. De huis muis is meestal 's nachts actief, maar kan af en toe ook overdag worden gezien.

Feiten over de huis muis

Huis muizen zijn grijs/bruinkleurige knaagdieren met relatief grote oren en kleine oogjes. Een volwassen huismuis weegt ongeveer 15 gram en worden ongeveer 14 tot 19 cm lang, inclusief de staart.

Huismuizen eten vooral graanproducten, maar ze zijn eigenlijk alleseters en zullen dus alles wat ze tegenkomen. Ze eten vaak. Ze knabbelen hier en daar door dozen, zakken brood en andere dingen met hun scherpe kleine tandjes. Ook hebben ze scherpe smaak-, hoor, geur- en tastzintuigen. Het zijn uitstekende klimmers en kunnen over veel wat ruwere oppervlakken recht omhoog lopen. Daarnaast passen de muizen door onvoorstelbaar kleine kiertjes van soms nog geen centimeter groot.

Een vrouwtjesmuis heeft een draagtijd van 21 dagen en kan daarmee 5 tot 10 nesten per jaar hebben van elk 5 tot 6 jongen. Een muis is in 6 weken volwassen en leeft ongeveer 9 maanden tot een jaar.

Preventie

Hoe voorkom je dat je muizen in je huis krijgt? Daar is eigenlijk geen antwoord op te geven. Uiteraard is het schoonhouden van het huis daarbij belangrijk en moet het voedsel zo onbereikbaar mogelijk zijn door het goed af te sluiten in bijvoorbeeld weckpotten, blik en afsluitbare plastic bakjes. Maar ook dan is het nog mogelijk om last van muizen te krijgen. Ze weten altijd wel een kiertje te vinden om binnen te komen en kunnen met weinig voedsel ook lang overleven.

Bestrijdingsmethoden

De muizenval kennen we allemaal. Als je een keer een muis in je huis ziet is dat een prima manier om er vanaf te komen. Dat kan zowel met de klassieke muizenval of met de diervriendelijke muizenval, zodat je ze later in het bos weer kan uitzetten.

Als je al een grotere populatie muizen in en om het huis hebt zitten is het wellicht verstandiger om over te schakelen op muizengif. Hiermee kunnen grotere populaties makkelijker onder controle worden gehouden en misschien nog wel belangrijker, kleiner worden gemaakt.

Er zijn veel verschillende soorten muizengif op de markt. Veel gebruikte werkzame stoffen zijn Brodifacoum, Difenacum en Flocumafen. Ze werken vrijwel allemaal op dezelfde manier waarbij de muizen in eerste instantie niet merken dat ze gif hebben gegeten. Ze zullen dus pas bij de tweede of derde keer dat ze het eten doodgaan. Dit is zo gedaan om 'aasschuwheid' bij de andere muizen te voorkomen.

Heeft u dus last van een muizenplaag? Aarzel dan niet en koop direct muizengif om de populatie te verkleinen. Gebruik het eventueel samen met de klassieke vallen om zo snel mogelijk uw muizenprobleem op te lossen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet