9.4 / 10Klantbeoordelingen
vliegen-bestrijden-1920x480

Hoe kom ik van al die vliegen af? Tips om vliegen te bestrijden

Het mooie weer komt er weer aan, je kunt waarschijnlijk niet wachten om lekker de deuren en de ramen open te zetten. Maar voor je het weet heb je zo’n vervelende vlieg in huis. En dan nog 1 en opeens vliegen er tientallen rond. Je hebt last van een vliegenplaag. Ze vliegen overal rond, zitten op je eten en irriteren je hond. Sommige vliegen verspreiden daarnaast ook nog eens tal van ziektes. Zaak om meteen actie te onde

rnemen! Hoe kom je zo snel mogelijk van al die vliegen af?

Zoek uit welke vlieg het is en vind de bron

Er zijn enorm veel soorten vliegen op de wereld. Als je weet wat voor soort vlieg je hebt, kun je ook de oorzaak van de vliegenplaag achterhalen en het oplossen. Zo kan de oorzaak rottend vlees zijn (zoals kadavers), bedorven voedsel of een kapot riool. De meeste vliegen voeden zich met (rottend) afval, bloed, traanvocht en melkresten (van vee). Daarom kunnen ze allerlei bacteriën overbrengen die ziekten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. Onderstaand hebben we de meest voorkomende vliegen benoemd:

Klustervlieg
Klustervliegen bevinden zich voornamelijk op zolder. Via de kleinste gaatjes en kiertjes komen ze binnen en gaan daar heerlijk op warme plekken zitten om te overwinteren. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en klusteren allemaal gezellig samen op zolder.

Kenmerken van de klustervlieg:

  • Bruingrijze kleur
  • Borst bedenkt met gerimpelde goudkleurige haren
  • 6 - 10 millimeter
Klustervlieg

Kamervlieg / huisvlieg
De huisvlieg, of kamervlieg komt het meeste voor. Ze voeden zich met etensresten. In drie maanden tijd kan 1 vrouwtje voor ruim 20 miljoen nakomelingen zorgen. Geen wonder dat je zomaar opeens een vliegenplaag kunt hebben. De broedplaats bevindt zich vrijwel altijd in mest of bedorven eten.

Kenmerken van de huisvlieg:

  • Donkergrijs met strepen
  • Zwart achterlijf
  • 5 - 8 millimeter
Kamervlieg/Huisvlieg
Insecten bestrijden

Aasvlieg / Vleesvlieg
Misschien zegt de naam bromvlieg je meer. Want dat is hoe aasvliegen of vleesvliegen ook worden genoemd. Het zijn die dikke grote vliegen die hard brommen en tegen je raam knallen. Ze zijn op zoek naar ‘aas’ (uitsluitend bedorven vlees) om hun eieren in te leggen. Zo zitten ze vaak in groene containers.

Kenmerken van de bromvlieg:

  • Ze zijn er in verschillende kleuren: blauw (rode ogen), grauwgrijs (rode ogen), groen (glanzende groene ogen)
  • 1 á 1,5 cm groot
Aasvlieg/Vleesvlieg

Steekvlieg
Steekvliegen komen voornamelijk in de maanden september en oktober op bezoek om te overwinteren. Ze zitten meestal in muren, dit kunnen er wel duizenden zijn. Ze komen binnen in het huis als er gaten of kieren in de muren zitten.

Kenmerken van de steekvlieg:

  • Grote kleurrijke ogen
  • Erg fors en stevig
  • Donkergrijze kleur 
Steekvlieg

Herfstvlieg
Ook wel daas, paardenvlieg, of brems genoemd. Steekvliegen zijn zeer vervelende vliegen, ze komen voornamelijk voor bij het water. Ze voeden zich met bloed en zijn niet vies van mensenbloed. Dit kan erg pijnlijk zijn. Ze zijn vaak erg actief als het regent of onweert. Ze komen dan ook in je huis.

Kenmerken van de herfstvlieg:

  • De vrouwtjes zien er bijna identiek uit als een huisvlieg, mannetjes hebben een oranjebruine kleur
  • Het vrouwtje is meestal groter dan het mannetje (bijna 6 / 7 millimeter)
Herfstvlieg
Vliegenlampen

Waarom komen vliegen uitgerekend in mijn huis?

Er zijn vele redenen waarom vliegen bij je in huis trekken. Ze komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van (bedorven) voedsel of kadavers (muizen, ratten etc.). Maar ze kunnen ook per ongeluk je huis binnen vliegen als je een raam of deur open laat staan.

Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte. Toch kunnen er opeens grote zwermen vliegen ontstaan. Mocht er een dood dier ergens liggen, bijvoorbeeld op zolder of in de kruipruimte, dan blijven vliegen net zo lang eitjes leggen in het dode dier, totdat de larven het helemaal hebben opgegeten. Als de larven zich dan ontpoppen, kunnen er zo duizenden tegelijk wegvliegen.

Hoe bestrijd je vliegen zo snel mogelijk?

Inmiddels weten we hoe belangrijk het is om een vliegenplaag zo snel mogelijk te bestrijden. Ben je erachter om welke vlieg het gaat? Ruim dan eerst de bron op, zoals een dode kadaver, een lekkage of bijvoorbeeld bedorven eten. Anders is het dweilen met de kraan open. Daarna kun je de vliegenplaag aanpakken. Wij geven je 6 oplossingen om dit te doen:

  1. Vliegenspray
    Vliegenspray is gemakkelijk in gebruik: gewoon even kort sprayen in elke hoek van de kamer, dan ramen en deuren 10 minuten gesloten houden en daarna goed luchten. Een voorbeeld van een goed middel tegen vliegen is de Compo K.O. spray tegen vliegende insecten. Het bevat natuurlijk pyrethrum en Piperonylbutoxide. Het doodt vliegende insecten zoals vliegen, muggen en motten.

  2. Vliegenlamp
    Vliegenlampen zijn er met kleefplaten erin (niet zo diervriendelijk) of met elektrische roosters. In de vliegenlamp zit een krachtige UV-lamp die de vliegen aantrekt. Tegenwoordig zijn ze er ook zeer stijlvol, zodat het geen afbreuk doet aan jouw interieur. Een voorbeeld van een vliegenlamp is de Insect-O-Cutor Aura Design Vliegenlamp .

3. Vliegenvangzak
In een vliegenvangzak zit lokstof waar allerlei soorten vliegen op af komen. Zodra de vliegen de val binnenkomen kunnen ze niet meer ontsnappen en verdrinken in het water. Een voorbeeld van een vliegenvangzak is de Redtop vliegenvangzak 3 liter.

4. Kleeflint
Dit is een effectief, maar geen diervriendelijke manier. Je hangt namelijk een kleefstrip aan, bijvoorbeeld, het plafond. De geur die de kleefstrip afgeeft, vinden vliegen aantrekkelijk. Zodra ze er tegenaan vliegen, plakken ze vast en kunnen ze niet meer loskomen. Uiteindelijk zullen ze dood gaan. Klik hier voor een voorbeeld van een kleefrol.

Vliegenvangzak

5. Insecticide

Een voorbeeld van Insecticide is Vermigon (gelijkwaardig product aan Deltasect). Een langwerkende insecticide wat verdunt moet worden met water en daarna kun je het sproeien op de plek van de vliegen. Het heeft een langwerkend effect van 4-6 weken tegen vliegen en insecten, in woonhuizen zelfs tot 12 weken.
Een andere optie is bijvoorbeeld Lurectron Flybait. De werking hiervan is ongeveer hetzelfde.

6.  Maak je eigen vliegenval

Dit kun je doen door een (lege) frisdrankfles door midden te snijden. Giet in de onderkant een klein beetje limonadesiroop of een klein stukje worst. Zet de bovenkant van de fles er op z’n kop in (natuurlijk wel met de dop van de fles). De vliegen kunnen er op die manier wel in, maar niet meer uit. Je kunt de vliegen daarna buiten loslaten.

"Zelf vang ik het grootste gedeelte van de vliegen met een Red-Top vliegenval welke ik bij de groene container heb hangen. Binnen een paar dagen zitten er al honderden in. Na een paar weken is hij helemaal vol."

Redtop vliegenval 8 liter

Hoe voorkom ik een nieuwe vliegenplaag?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook met een vliegenplaag. 8 tips om dit te doen!

  1. Blokkeer licht
    Vliegen komen af op licht, wordt het ’s avonds donker? Sluit dan de gordijnen en houdt de deuren en ramen gesloten. Zo komen ze niet binnen.
  2. Gebruik horren
    Een hele simpele aanpak. Zo kun je de ramen en deuren open houden, maar houdt je de vliegen buiten.
  3. Ruim voedselresten op
    Dit ruiken vliegen direct. Gooi etensresten in een afsluitbare prullenbak en gooi een vuilniszak op tijd in de container. Veeg ook drinken wat je knoeit direct op.
  4. Bedek voedsel
    Zo voorkom je dat vliegen worden aangetrokken tot de geur, maar ook dat ze op het eten gaan zitten.
  5. Huisdieren
    Heb je (huis)dieren? Ruim dan altijd direct uitwerpselen op. Hier komen vliegen geheid op af.
  6. Kitten
    Vliegen vinden gemakkelijk hun weg naar binnen door de gaten en kieren in je huis. Loop zo nu en dan eens met een kitspuit een rondje langs alle randen.
  7. Schoonmaken!
    Vliegen hebben niks in je huis te zoeken als er niks te eten is of als er geen plek is om eitjes te leggen. Maak je huis regelmatig schoon en leef hygiënisch. Want daar houden vliegen niet van!
  8. Gebruik een natuurlijke ‘vijand’
    Je kunt vliegen ook buiten de deur houden, door geuren te verspreiden die ze niet lekker vinden. Zo hebben vliegen een hekel aan:
    • Kruidnagel (stop er een paar in een ui, sinaasappel of citroen en leg ze op een schoteltje)
    • Knoflook
    • Lavendel (door bijvoorbeeld geurkaarsen)
    • Basilicum (plaats een plant in de keuken of woonkamer)
    • Azijn (was er bijvoorbeeld je ramen mee).

Ten einde raad? Wij willen je graag helpen

Bij Macrovet weten we wat voor onrust een vliegenplaag kan veroorzaken. Wij willen je dan ook graag van deze ongewenste bezoekers afhelpen, op welke manier jij je daar prettig bij voelt. Wij hebben jarenlange ervaring in de verkoop en advies van vliegenbestrijding. Neem dus gerust contact met ons op!

Het mooie weer komt er weer aan, je kunt waarschijnlijk niet wachten om lekker de deuren en de ramen open te zetten. Maar voor je het weet heb je zo’n vervelende vlieg in huis. En dan nog 1 en opeens vliegen er tientallen rond. Je hebt last van een vliegenplaag. Ze vliegen overal rond, zitten op je eten en irriteren je hond. Sommige vliegen verspreiden daarnaast ook nog eens tal van ziektes. Zaak om meteen actie te onde

rnemen! Hoe kom je zo snel mogelijk van al die vliegen af?

Zoek uit welke vlieg het is en vind de bron

Er zijn enorm veel soorten vliegen op de wereld. Als je weet wat voor soort vlieg je hebt, kun je ook de oorzaak van de vliegenplaag achterhalen en het oplossen. Zo kan de oorzaak rottend vlees zijn (zoals kadavers), bedorven voedsel of een kapot riool. De meeste vliegen voeden zich met (rottend) afval, bloed, traanvocht en melkresten (van vee). Daarom kunnen ze allerlei bacteriën overbrengen die ziekten kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. Onderstaand hebben we de meest voorkomende vliegen benoemd:

Klustervlieg
Klustervliegen bevinden zich voornamelijk op zolder. Via de kleinste gaatjes en kiertjes komen ze binnen en gaan daar heerlijk op warme plekken zitten om te overwinteren. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en klusteren allemaal gezellig samen op zolder.

Kenmerken van de klustervlieg:

  • Bruingrijze kleur
  • Borst bedenkt met gerimpelde goudkleurige haren
  • 6 - 10 millimeter
Klustervlieg

Kamervlieg / huisvlieg
De huisvlieg, of kamervlieg komt het meeste voor. Ze voeden zich met etensresten. In drie maanden tijd kan 1 vrouwtje voor ruim 20 miljoen nakomelingen zorgen. Geen wonder dat je zomaar opeens een vliegenplaag kunt hebben. De broedplaats bevindt zich vrijwel altijd in mest of bedorven eten.

Kenmerken van de huisvlieg:

  • Donkergrijs met strepen
  • Zwart achterlijf
  • 5 - 8 millimeter
Kamervlieg/Huisvlieg
Insecten bestrijden

Aasvlieg / Vleesvlieg
Misschien zegt de naam bromvlieg je meer. Want dat is hoe aasvliegen of vleesvliegen ook worden genoemd. Het zijn die dikke grote vliegen die hard brommen en tegen je raam knallen. Ze zijn op zoek naar ‘aas’ (uitsluitend bedorven vlees) om hun eieren in te leggen. Zo zitten ze vaak in groene containers.

Kenmerken van de bromvlieg:

  • Ze zijn er in verschillende kleuren: blauw (rode ogen), grauwgrijs (rode ogen), groen (glanzende groene ogen)
  • 1 á 1,5 cm groot
Aasvlieg/Vleesvlieg

Steekvlieg
Steekvliegen komen voornamelijk in de maanden september en oktober op bezoek om te overwinteren. Ze zitten meestal in muren, dit kunnen er wel duizenden zijn. Ze komen binnen in het huis als er gaten of kieren in de muren zitten.

Kenmerken van de steekvlieg:

  • Grote kleurrijke ogen
  • Erg fors en stevig
  • Donkergrijze kleur 
Steekvlieg

Herfstvlieg
Ook wel daas, paardenvlieg, of brems genoemd. Steekvliegen zijn zeer vervelende vliegen, ze komen voornamelijk voor bij het water. Ze voeden zich met bloed en zijn niet vies van mensenbloed. Dit kan erg pijnlijk zijn. Ze zijn vaak erg actief als het regent of onweert. Ze komen dan ook in je huis.

Kenmerken van de herfstvlieg:

  • De vrouwtjes zien er bijna identiek uit als een huisvlieg, mannetjes hebben een oranjebruine kleur
  • Het vrouwtje is meestal groter dan het mannetje (bijna 6 / 7 millimeter)
Herfstvlieg
Vliegenlampen

Waarom komen vliegen uitgerekend in mijn huis?

Er zijn vele redenen waarom vliegen bij je in huis trekken. Ze komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van (bedorven) voedsel of kadavers (muizen, ratten etc.). Maar ze kunnen ook per ongeluk je huis binnen vliegen als je een raam of deur open laat staan.

Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte. Toch kunnen er opeens grote zwermen vliegen ontstaan. Mocht er een dood dier ergens liggen, bijvoorbeeld op zolder of in de kruipruimte, dan blijven vliegen net zo lang eitjes leggen in het dode dier, totdat de larven het helemaal hebben opgegeten. Als de larven zich dan ontpoppen, kunnen er zo duizenden tegelijk wegvliegen.

Hoe bestrijd je vliegen zo snel mogelijk?

Inmiddels weten we hoe belangrijk het is om een vliegenplaag zo snel mogelijk te bestrijden. Ben je erachter om welke vlieg het gaat? Ruim dan eerst de bron op, zoals een dode kadaver, een lekkage of bijvoorbeeld bedorven eten. Anders is het dweilen met de kraan open. Daarna kun je de vliegenplaag aanpakken. Wij geven je 6 oplossingen om dit te doen:

  1. Vliegenspray
    Vliegenspray is gemakkelijk in gebruik: gewoon even kort sprayen in elke hoek van de kamer, dan ramen en deuren 10 minuten gesloten houden en daarna goed luchten. Een voorbeeld van een goed middel tegen vliegen is de Compo K.O. spray tegen vliegende insecten. Het bevat natuurlijk pyrethrum en Piperonylbutoxide. Het doodt vliegende insecten zoals vliegen, muggen en motten.

  2. Vliegenlamp
    Vliegenlampen zijn er met kleefplaten erin (niet zo diervriendelijk) of met elektrische roosters. In de vliegenlamp zit een krachtige UV-lamp die de vliegen aantrekt. Tegenwoordig zijn ze er ook zeer stijlvol, zodat het geen afbreuk doet aan jouw interieur. Een voorbeeld van een vliegenlamp is de Insect-O-Cutor Aura Design Vliegenlamp .

3. Vliegenvangzak
In een vliegenvangzak zit lokstof waar allerlei soorten vliegen op af komen. Zodra de vliegen de val binnenkomen kunnen ze niet meer ontsnappen en verdrinken in het water. Een voorbeeld van een vliegenvangzak is de Redtop vliegenvangzak 3 liter.

4. Kleeflint
Dit is een effectief, maar geen diervriendelijke manier. Je hangt namelijk een kleefstrip aan, bijvoorbeeld, het plafond. De geur die de kleefstrip afgeeft, vinden vliegen aantrekkelijk. Zodra ze er tegenaan vliegen, plakken ze vast en kunnen ze niet meer loskomen. Uiteindelijk zullen ze dood gaan. Klik hier voor een voorbeeld van een kleefrol.

Vliegenvangzak

5. Insecticide

Een voorbeeld van Insecticide is Vermigon (gelijkwaardig product aan Deltasect). Een langwerkende insecticide wat verdunt moet worden met water en daarna kun je het sproeien op de plek van de vliegen. Het heeft een langwerkend effect van 4-6 weken tegen vliegen en insecten, in woonhuizen zelfs tot 12 weken.
Een andere optie is bijvoorbeeld Lurectron Flybait. De werking hiervan is ongeveer hetzelfde.

6.  Maak je eigen vliegenval

Dit kun je doen door een (lege) frisdrankfles door midden te snijden. Giet in de onderkant een klein beetje limonadesiroop of een klein stukje worst. Zet de bovenkant van de fles er op z’n kop in (natuurlijk wel met de dop van de fles). De vliegen kunnen er op die manier wel in, maar niet meer uit. Je kunt de vliegen daarna buiten loslaten.

"Zelf vang ik het grootste gedeelte van de vliegen met een Red-Top vliegenval welke ik bij de groene container heb hangen. Binnen een paar dagen zitten er al honderden in. Na een paar weken is hij helemaal vol."

Redtop vliegenval 8 liter

Hoe voorkom ik een nieuwe vliegenplaag?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook met een vliegenplaag. 8 tips om dit te doen!

  1. Blokkeer licht
    Vliegen komen af op licht, wordt het ’s avonds donker? Sluit dan de gordijnen en houdt de deuren en ramen gesloten. Zo komen ze niet binnen.
  2. Gebruik horren
    Een hele simpele aanpak. Zo kun je de ramen en deuren open houden, maar houdt je de vliegen buiten.
  3. Ruim voedselresten op
    Dit ruiken vliegen direct. Gooi etensresten in een afsluitbare prullenbak en gooi een vuilniszak op tijd in de container. Veeg ook drinken wat je knoeit direct op.
  4. Bedek voedsel
    Zo voorkom je dat vliegen worden aangetrokken tot de geur, maar ook dat ze op het eten gaan zitten.
  5. Huisdieren
    Heb je (huis)dieren? Ruim dan altijd direct uitwerpselen op. Hier komen vliegen geheid op af.
  6. Kitten
    Vliegen vinden gemakkelijk hun weg naar binnen door de gaten en kieren in je huis. Loop zo nu en dan eens met een kitspuit een rondje langs alle randen.
  7. Schoonmaken!
    Vliegen hebben niks in je huis te zoeken als er niks te eten is of als er geen plek is om eitjes te leggen. Maak je huis regelmatig schoon en leef hygiënisch. Want daar houden vliegen niet van!
  8. Gebruik een natuurlijke ‘vijand’
    Je kunt vliegen ook buiten de deur houden, door geuren te verspreiden die ze niet lekker vinden. Zo hebben vliegen een hekel aan:
    • Kruidnagel (stop er een paar in een ui, sinaasappel of citroen en leg ze op een schoteltje)
    • Knoflook
    • Lavendel (door bijvoorbeeld geurkaarsen)
    • Basilicum (plaats een plant in de keuken of woonkamer)
    • Azijn (was er bijvoorbeeld je ramen mee).

Ten einde raad? Wij willen je graag helpen

Bij Macrovet weten we wat voor onrust een vliegenplaag kan veroorzaken. Wij willen je dan ook graag van deze ongewenste bezoekers afhelpen, op welke manier jij je daar prettig bij voelt. Wij hebben jarenlange ervaring in de verkoop en advies van vliegenbestrijding. Neem dus gerust contact met ons op!

26 maart 2024 Waarom kiezen voor de Clipr. producten?

Waarom kiezen voor de Clipr. producten?

Lees hier alles over het hondenvachtverzorging merk Clipr. Ontdek ook welke geweldige producten Clipr op de markt heeft gebracht.

Lees meer
18 maart 2024 Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Welke borstel is het best voor mijn Labradoodle? [update 2024]

Ondanks dat de Labradoodle nadat hij zijn volwassen vacht heeft gekregen nauwelijks meer verhaart heeft de vacht wel degelijk verzorging nodig. Zo houdt je de vacht gezond.

Lees meer
18 maart 2024 Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren? [update 2024]

Je kan je labradoodle door een professionele trimsalon laten scheren, maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen. Lees hier hoe je dat doet.

Lees meer
15 maart 2024 Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

Waarom is een Labradoodle de ideale hond?

als je op zoek bent naar een gezinsvriendelijke, middelgrote hond die waarschijnlijk hypoallergeen zal zijn, overweeg dan een Australian Labradoodle als jouw volgende hondengenoot.

Lees meer