Blog berichten

Zilvervisjes bestrijden

Geschreven op 19 december 2017 / Categorie: Info over ongediertebestrijding, Algemeen

Iedereen heeft ze wel eens zien rondkruipen; zilvervisjes. Ze zien er vies uit,  voeden zich vaak met lijm vanachter het behang en kunnen op lange termijn schade aan je huis veroorzaken. Maar zijn het wel zilvervisjes die je hebt?

Zilvervisjes of papiervisjes

Zilver- en papiervisjes lijken namelijk veel op elkaar. Ze worden vaak door elkaar

bestrijd zelf zilvervisjes Zilvervisje

gehaald. Dit komt door hun overeenkomende uiterlijk. Ze verschillen echter wel degelijk van elkaar en moeten ook op een andere manier bestreden worden.

De voornaamste verschillen tussen papier- en zilvervisjes zijn de kleur en lengte. Waar zilvervisjes een wat donkere zilverachtige kleur hebben, hebben papiervisjes een wat doffe grijze kleur. Ook worden papiervisjes langer dan hun tegenhanger. Papiervisjes worden namelijk zo’n 15 mm ten opzichte van 8 tot 12mm voor een zilvervisje.

Omgeving

Beide visjes houden van warme- en vochtige omstandigheden. Maar zilvervisjes houden meer van vochtige plekken dan papiervisjes.
Papiervisjes doen hun naam eer aan. Ze leven namelijk graag op zolder tussen de boeken of oude kleding en in archieven.

Voeding

Zilvervisjes hebben een voorkeur voor zetmeel houdende voedsel(resten) en plantaardige vezels. Ze eten bijvoorbeeld banaan, aardappel maar lusten ook graag behang-plaksel. De beestjes hebben geen water nodig, dit krijgen ze al via hun voedsel binnen.
Papiervisjes daarentegen eten, zoals hun naam al doet vermoeden hoofdzakelijk papier gerelateerde voorwerpen. Hierbij kun je denken aan boeken en karton. Deze beestjes wil je natuurlijk niet in een archief hebben.

Hoe voorkom je papier- en zilvervisjes?

  • Voorkom vochtige plekken in huis
    Het antwoord is simpel: ventileren. Als de luchtvochtigheid namelijk laag is, is het

    Papiervisje

    voor de visjes niet aantrekkelijk om in je huis te vertoeven. Door het huis te ventileren ga je luchtvochtigheid tegen. Zilvervisjes gaan dood wanneer de luchtvochtigheid onder de 50 procent ligt. De eitjes van de beestjes komen alleen uit wanneer de luchtvochtigheid in huis een maand lang boven de 75% ligt. Daarom is de beste manier om de beestjes te voorkomen het huis goed isoleren.

  • Dicht gaten en kieren
    zilver- en papiervisjes verspreiden zich via naden en kieren. Probeer deze te dichten.
  • Temperatuur laag
    Zorg dat op plekken waar de luchtvochtigheid iets hoger ligt of waar je de visjes al hebt gezien waar mogelijk dat de temperatuur laag is. Zilver- en papiervisjes gedijen bij warmere temperaturen.
  • Ruim de zolder goed op
    Door oude kleding en boeken op zolder in afsluitbare bakken te plaatsen zorg je dat de papiervisjes er niet bij kunnen komen.

Bestrijden van zilvervisjes en papiervisjes

Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes op de markt. Hiermee verminder je het probleem. Maar je zult ze helaas nooit helemaal kunnen uitroeien. Maar in combinatie met de tips om deze beestjes te voorkomen kom je een heel eind.

  • Lokdoosjes tegen zilvervisjes

Deze lokdoosjes worden ook wel zilvervisjesval genoemd. Hiermee dood je de visjes. Deze lokdoosjes zijn ideaal voor plekken waar je geen bestrijdingsspray wilt gebruiken. Bijvoorbeeld in de keuken, woonkamer of slaapkamer.

  • Spuitbussen tegen zilvervisjes

Een andere optie tegen zilver- en papiervisjes is chemische bestrijding door middel van een spray. Deze spuitbussen tegen zilvervisjes zullen er snel voor zorgen dat er veel van de beestjes dood gaan. De spray is 4-6 weken werkzaam. Daarna moet deze weer opnieuw aangebracht worden.  Deze spuitbussen mogen uitsluitend binnenshuis gebruikt worden. Zorg wanneer je de spray spuit dat het huis goed geventileerd wordt en dat kinderen en/of huisdieren even uit de te behandelen ruimtes zijn.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman