Muizen
De laatste blogs
Muizen veilig bestrijden in de buurt van kinderen en huisdieren
Je wilt je kinderen en huisdieren een zo'n veilig mogelijke omgeving bieden. Muizen horen hier niet bij. Lees in deze blog hoe je op een zo'n huisdier- en kindvriendelijke manier muizen kunt bestrijden.
13 Tips om muizen buiten jouw huis te houden
Niemand wil een muis in huis. Tenzij het je gekozen huisdier is natuurlijk. Gelukkig zijn er veel maatregelen die je kan treffen om de muizen buiten je huis te houden.
Top 5 Muizengif 2022
Lees hier over de best werkende muizengif in ons assortiment.
Een rat of muis in huis? Leer hier het verschil
Leer de verschillen in uiterlijk en gedrag herkennen van ratten en muizen.
Hoe weet ik dat ik muizen in huis heb?
Met de volgende kenmerkenlijst herken je of je echt muizen in huis hebt rondlopen.
- Het kan zijn dat je een (dode) muis heeft gezien, dan is het overduidelijk dat je een muis (muizen!) in huis hebt.
- Muizen horen: Je kunt muizen horen lopen (tussen de plafonds) of piepgeluiden maken.
- Muizenkeutels: Herkenbaar aan muizenkeutels zijn de kleine rijstkorrelachtige, zwarte keutels.
- Muizen plassen: Muizen plassen overal, ook in huis. Je kunt urinevlekken aantreffen op de vloer, tapijt of in een kastje.
- Muizen knagen: Muizen zijn echte knagers, zo kunnen ze meubels, vloerbedekking, kleding of snoeren beschadigen.
- Muizen ruiken: Muizen laten een typische geur achter, meestal snel te herkennen door de mens.
Soorten muizen
Je start je onderzoek met het uitzoeken welke muis in huis, schuur of bedrijf schuilt.
De meest voorkomende muizen soorten in Nederland en België zijn de huismuis of spitsmuis.
Maar hoe weet je nu welke muis in jouw huis is? Dit is te ontdekken aan de hand van de kenmerken van de muis en de keutels van de ongewenste muis.
Zo herken je een huismuis
Mocht je de muis vluchtig hebben gezien dan kenmerkt de huismuis zich door zijn lichtbruine tot donkergrijze kleur, met een vaak lichter gekleurde buik. De huismuis heeft een slanke bouw, een spitse kop en grote oren. Lengte kop-romp 7 tot 10 cm, lengte staart 7 tot 10cm. De vacht is vet en glanzend. Huismuizen zijn `s nachts actief.
Zo herken je keutels van een huismuis
De huismuis laat een spoor van harde keuteltjes achter zo groot als hagelslag; 3 tot 8mm lang en 1-3mm dik. Vers zijn ze bruin tot groen. Oudere ontlasting is meestal zwart.
Zo herken je een spitsmuis
Kenmerken spitsmuis: Ten eerste is de spitsmuis geen muis maar een insecteneter. De spitsmuizen hebben een spits toelopende neus, behaarde staart, sterk glanzende vacht, korte poten en kleine ogen. Ze zijn zowel overdag als in de nacht actief.
Zo herken je keutels van een spitsmuis
De muizenkeutels van een spitsmuis zijn wat dikker, ongeveer 4 tot 10mm lang en 3 tot 4mm dik en onregelmatig van vorm. Meestal vind je meerdere keutels bij elkaar die vastgeplakt zitten. De kleur van de keutels is grijs bruin. Wanneer je een keutel tussen je vingers fijn knijpt valt deze als zand uit mekaar en zie je allemaal glinsteringen van insecten er in terug. De kenmerken van een spitsmuis zelf: Ten eerste is de spitsmuis geen muis maar een insecteneter. De spitsmuizen hebben een spitse neus, korte poten en kleine ogen. Ze zijn zowel overdag als in de nacht actief.
Mocht je ratten in huis hebben dan lees je in deze blog hoe je ze kan herkennen.
Hoe en waarmee lok ik de muis?
Nu je weet welke muis je in huis hebt kun je met je bestrijdingsplan starten. De huismuis vang je met muizengif of muizenvallen met pindakaas of lokmiddelen. De spitsmuis kun je het beste lokken met een muizenval met een stukje vlees, zoals spek of rookvlees. Spitsmuizen voelen zich niet aangetrokken tot gif.
Soorten muizenbestrijding
Voor het bestrijden van muizen in huis, zijn er verschillende professionele manieren om de muizenoverlast zelf aan te pakken.
- Met muizengif; Een zeer effectieve en gemakkelijke oplossing om van muizen in huis af te komen is gebruik van muizengif. Verkrijgbaar in pastavorm met de werkzame stof alfachloralose. Muizengif is aan te raden om in combinatie met een voerdoos te gebruiken om zo op een veilige manier te bestrijden.
- Levend vangen; Op een diervriendelijke manier van muizen afkomen doe je met vangkooien. Met deze diervriendelijke muizenval doodt je dus niet de muis maar vang je de muis levend en kun je de muis buiten ergens uitzetten. Je hebt hiervoor wel een lokaas nodig om de muis te lokken. Dit kan met een lokmiddel of met een stukjes vleeswaren of pindadaas.
- Onmiddellijk doden; Met een muizenklem doodt je dieren onmiddellijk met behulp van een klap van de val. Verkrijgbaar in houten, metalen en kunststof klemmen. Ook de muizenklem gebruik je in combinatie met een lokmiddel. Een andere manier van snel doden is gebruik te maken van een elektrische val of de Goodnature val. De muis krijgt een elektronische schok en leeft binnen enkele seconden niet meer.
- Muizen weren; Als je muizen wilt wegjagen uit huis kan dit met een muizenverjager met ultrasoon geluid.
Plaatsen lokmiddel
Tot slot is de juiste plaatsing van het soort muizenbestrijding belangrijk in het bestrijdingsplan.
Plaats muizengif. Bij het gebruik van muizengif is het belangrijk dat dit veilig geplaatst wordt voor kinderen en dieren. De veiligste manier is dan om dit in een voerdoos te plaatsen.
Plaats muizenval en muizenklem. De juiste plek om een muizenval te plaatsen is direct tegen de muur aan. Het natuurlijke looppatroon van een muis is om niet in open stukken te lopen. In de natuur zullen muizen in een open veld gepakt worden door roofvogels. Een andere reden dat ze bang zijn in een open veld is dat muizen slechtziend, bijna blind zijn. Ze navigeren op gevoel. Dus als ze uit een holletje gaan zullen ze vooral langs de muur gaan en niet in het midden van de kamer in huis. De meest effectieve manier is dus om langs de muur een muizenval te plaatsen.
Muizen buiten bestrijden
Muizen komen in bijna alle tuinen voor dus de kans dat u een muis in uw tuin hebt is zeer groot. Op zich is dit natuurlijk helemaal niet erg totdat ze bij je naar binnen in huis komen. Hiervoor kunt u de nodige maatregelen nemen zoals te lezen is in de blog `tips om muizen buiten jouw huis te houden`.
Wil je de muizen buitenshuis bestrijden? Dan mag je zelf geen muizengif meer gebruiken in de tuin, dit is sinds enige tijd verboden. Om een muizenplaag buiten te voorkomen die vervolgens binnenshuis gaan huisvesten kun je muizenvallen of muizenklemmen inzetten. Daarbij kun je de muizen levend of niet-levend vangen. Muizen buitenshuis levend vangen doe je met een diervriendelijke muizenval. Met een muizenklem of klapval vang je muizen niet-levend buiten in de tuin.
Tips bij het bestrijden van muizen
- Genoeg soorten muizenvallen. Plaats altijd meerdere muizenvallen in huis dan weet u zeker dat er altijd 1 val de muis vangt. Met meerdere vallen bedoelen we dat in u hele huis er gerust wel 8/9 vallen mag plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om meer dan 1 soort muizenval te gebruiken. Geen 1 muizenval werkt voor alle soorten muizen. De ene muis is te klein, te licht of weer te slim. Gebruik daarom verschillende soorten muizenvallen om er zeker van te zijn alle muizen in huis te vangen.
- Lokaas: Gebruik niet teveel lokaas in een muizenvangkooi als u een muis alleen wilt verjagen uit huis. Teveel lokaas kan een muis iets aandoen/doden, want muizen kunnen zich niet inhouden met eten, ze blijven maar door eten. Welke soorten lokaas te gebruiken? Smeer een klein beetje pindakaas op de val dit is al genoeg voor de muizen om te ruiken. Gebruik verschillende soorten lokaas om de kans om muizen te vangen groter te maken. Andere soorten lokaas zijn kleine stukjes kaas, spek, stukjes hazelnoot of zaad zoals een maïskorrel. Brood en havermout werken niet als lokaas omdat muizen hier niet van houden.
- Gebruik verschillende soorten lokaas om de kans om muizen te vangen groter te maken.
Ontdek hier al onze producten om muizen zelf te bestrijden.
Macrovet.nl is specialist in verschillende soorten ongedierte bestrijden. Te denken valt aan ongewenste vliegen, wespen, muizen, ratten en nog veel meer niet-gewenste dieren in en rond huis, stal of boerderij. Ruim 50 jaar verkopen wij al ongediertebestrijdingsproducten. In al die jaren hebben wij ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan met deze producten maar ook met het beste advies om zo goed mogelijk van het ongedierte af te komen.
Meer over ons