Blog berichten

Wat heb ik nodig om zelf mijn Labradoodle te scheren?

Geschreven op 30 januari 2018 / Categorie: Hondentips, Algemeen

Labradoodles zijn razend populair. Logisch, het zijn immers leuke, lieve, aaibare en anti-allergene honden met een fantastisch karakter. Tevens hebben de hondjes een zachte dikke vacht waar je lekker doorheen kunt aaien.

Helaas is zo’n dikke vacht niet altijd handig te onderhouden. Doordat de Labradoodle een kruising van verschillende rassen is, heeft de vacht ook de verschillende eigenschappen van de diverse rassen. Dit is helaas niet altijd even praktisch. De (onder)vacht gaat vaak klitten en er kan vilt ontstaan. Daarom is het belangrijk de vacht goed te onderhouden. Denk dan bijvoorbeeld aan het borstelen en het vuil vrij houden van de vacht. Maar vaak zijn kitten toch hardnekkiger dan gedacht. Dan zit er niets anders op dan de hond te scheren. Dit kun je bij een vaak dure maar wel professionele Trimsalon laten doen. Maar je kunt je Labradoodle ook zelf scheren.

Welke tondeuse voor mijn Labradoodle

Wanneer je de Labradoodle zelf wilt scheren heb je de juiste instrumenten nodig. Te beginnen met een hondentondeuse. Een scheermachine met een verwisselbare scheerkop is een pré. Veel goedkopere scheermachines hebben dit niet, waardoor je niet Zelf je labradoodle scherende juiste scheerkop voor de vacht van je Labradoodle er op kunt bevestigen.
De tondeuse met de beste prijs/kwaliteit verhouding is de Andis AGC Super 2 Speed. Deze wordt gebruikt door de meeste Labradoodle bezitters. Een tondeuse die door veel Trimsalons wordt gebruikt is de Aesculap Favorita. Dit is absoluut de beste tondeuse op de markt, maar als je alleen je eigen hondje wilt scheren voldoet de Andis AGC Super 2 Speed ook meer dan prima. Maar uiteraard kun je ook een andere tondeuse kiezen met een verwisselbaar scheerkoppen systeem.

Welke Scheerkop voor het scheren van mijn Labradoodle

De juiste scheerkop is het allerbelangrijkst wanneer je de Labradoodle zelf gaat scheren. Het is daarom van essentieel belang de juiste scheerkop te kiezen. Elke vacht is natuurlijk anders. Maar over het algemeen hebben Labradoodles een wat dikkere vacht.  Je weet dat je Doodle een dikkere vacht heeft wanneer je met een fijne kam niet door de haren heen komt.
In dat geval zou  een Skiptooth scheerkop voor dikke vachten de beste keuze zijn. De tandjes van de Skiptooth staan namelijk ietsje verder uit elkaar. Hierdoor pakt hij de haren van je Labradoodle beter.

Scheerkoppen voor dikkere vachten voor tondeuses met verwisselbare koppen

De Skiptooth scheerkop voor dikke vachten zijn er in diverse lengtes. Deze worden aangegeven in millimeters. Het aantal milimeters dat bij de scheerkopjes is aangegeven staat is de lengte waarop de haren gemeten vanaf de huid worden geschoren. Let op! Dit geldt wanneer je tegen de haarrichting in scheert. Wanneer er met de haarrichting mee wordt geschoren worden de haren een keer zo lang. (Tekst gaat verder onder het filmpje)

 

Scheerkoppen voor dikkere vachten voor Aesculap machines.

Wil je de labradoodle scheren met een Aesculap machine zijn er andere scheerkoppen nodig. Maar deze werken wel op dezelfde manier. Ook hier staan de tandjes iets verder uit elkaar zodat de haren van je Doodle makkelijker ‘gepakt’ kunnen worden. Dit zijn de zogenoemde ‘poedel’-scheerkopjes. Hiervoor geldt ook dat de millimeters die bij de scheerkop genoteerd staat de afstand tussen de huid en scheerpositie wanneer er tegen de haarrichting in wordt geschoren inhoudt.

Scheerkop onderhouden

De tondeuse en scheerkoppen scheren met gemak door de haren van je Labradoodle heen. Om dit zo te houden moet de scheerkop goed onderhouden worden. Anders wordt hij bot. Door goed te oliën kan dit worden voorkomen. Bij alle tondeuses wordt standaard een kleine tube scheermachineolie geleverd. Door de scheerkop elke 5 minuten van een paar druppeltjes olie te voorzien kun je de levensduur van je scheerkop aanzienlijk verlengen.  
Ook helpt het om je Doodle een dag voor het scheren even goed te wassen. Zo voorkom je dat zand of ander vuil het scheerkopje bot maken. Mocht het na een tijdje toch gebeuren dat je scheerkopje bot is kunnen wij het scheerkopje ook voor je slijpen.

Uitdunkam

Wat naast een goede tondeuse kan werken is bijvoorbeeld een uitdunkam. Hiermee kun je gemakkelijk dode ondervacht en klitten losmaken. Waardoor de vacht van de Labradoodle gemakkelijker geschoren kan worden.

Wil je meer informatie of persoonlijk advies over het scheren van je Labradoodle? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag.

Stephan Wegman

Stephan Wegman