Blog berichten

Diergeneesmiddelen op recept van de dierenarts (URA)

Geschreven op 12 april 2017 / Categorie: Diergezondheid, Algemeen

Laatste update 12 April 2017

De diergeneesmiddelenwet is altijd aan veranderingen onderhevig. Het wordt ook steeds lastiger om diergeneesmiddelen vrij te kopen en te verkopen.
Sinds 2008 is er een verandering gekomen in de kanalisatiestatus van diergeneesmiddelen en is URA er aan toegevoegd.

URA betekend:  Uitsluitend verkrijgbaar bij een dierenarts of op recept van een dierenarts bij een apotheek met een diergeneesmiddelenvergunning.

Dit betekend dat je voor deze zogenaamde URA middelen eerst een recept moet regelen van uw eigen dierenarts. Met dit recept kunt u het middel ook bij uw eigen dierenarts kopen of kopen bij een handelaar die in het bezit is van een diergeneesmiddelenvergunning.

Anno 2017 zijn er weer enorm veel middelen die veel gebruikt worden toegevoegd aan de URA lijst. Wederom meer macht bij de dierenarts en minder via de vrije handel. 

In de humane wereld is de levering van geneesmiddelen en het consult / advies van de dokter losgekoppeld. Een huisarts mag niet tegelijkertijd een recept uitschrijven en de geneesmiddelen leveren. Dit om overmatig voorschrijven te voorkomen. Een huisarts wordt er financieel niet beter van als hij sneller geneesmiddelen uitschrijft.

Een dierenarts wordt er financieel wel beter van omdat hij zowel het consult doet als de middelen verkoopt. Dus elk advies voor een geneesmiddel brengt direct extra geld in het laatje.
Wij hebben dit persoonlijk nooit begrepen. De overheid wil dat er minder geneesmiddelen toegepast worden. Maar op deze manier komt daar niks van terecht. 

Een systeem net als tussen de huisarts en de apotheek zou veel beter geweest zijn. Financieel zou dit voor de gebruiker ook beter zijn doordat marktwerking de prijzen acceptabel houdt.

Deze middelen zijn in 2017 uitsluitend nog op recept verkrijgbaar. 

Imaverol 100 van Elanco

Imaverol ter bestrijding en behandeling van huidziekten, schimmels en ringworm bij rundvee, paarden en honden. Aanmaken met water en via een spons de huid behandelen.

Kalmi-Ject 100ml

Kalmi-Ject kunt u gebruiken in alle situaties waarbij sedering gewenst is en als pre-anaestheticum bij grote chirurgische ingrepen of als sedativum in combinatie met een lokaal anaestheticum bij chirurgische ingrepen.

Vitamine AD3 80/40

Te gebruiken bij Vitamine A en D3 deficiëties in het algemeen, zowel preventief als curatief, speciaal bij jonge en/of drachtige dieren.

Clik Pour On

Clik Pour-On ter preventie van Myasis bij schapen. Clik Pour-On heeft een preventieve bescherming van circa 16 weken. Eenvoudig in gebruik en door de (roze) kleur kunnen de behandelende schapen gemakkelijk worden geïndentificeerd.

Spotinor

Spotinor Voor de behandeling en preventie van infestaties door luizen en vliegen op runderen; teken, luizen, luisvliegen en vastgestelde myiasis bij schapen en luizen en teken op lammeren.

Agravit vitamine B-complex

Toepasbaar na darmstoornissen en ter verhoging van de weerstand bij kobalttekorten bij rund, varken, schaap, paard, hond en kat. Agravit B-complex met leverextract is een injecteerbaar preparaat ter correctie van tekorten van deze vitaminen.

Relaquine

Vanaf 1-1-2018 is ook relquine een sedatie middel wat werd gebruikt om paarden rustig te maken alleen nog maar op recept van de dierenarts te verkrijgen.

En helaas zullen er meer geneesmiddelen volgen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet