Blog berichten

Help je kippen de winter door!

Geschreven op 12 december 2017 / Categorie: Buitenleven, Tips, Algemeen

Afgelopen week was er weer wat nachtvorst gemeten. De winter is dus echt begonnen. Tijd om je gevederde vriendjes de kippen wat extra aandacht te geven. Wanneer je een onderstaande tips opvolgt redden je kippen het prima tijdens de aankomende winter.  

Zorg dat je kippenhok niet tocht

Kippen kunnen over het algemeen beter tegen kou dan warmte. Maar zorg goed dat het hok niet tocht. Je kippen zitten in de winter graag droog en tochtvrij. Ventilatie is overigens iets anders dan tocht. Zorg wel voor voldoende ventilatie, vooral in het nachthok. Vergeet niet wanneer je water aan je kippen geeft om de eieren op te rapen. Eieren kunnen namelijk stukvriezen.

Water

Geef nooit warm water. Dit condenseert namelijk tegen de kinlellen van de kip en kan daarna zelfs bevriezen.
Geef dus altijd lauw of koud water. Geen zout aan toevoegen! Wat je er wel aan kan toevoegen is een heel klein beetje druivensuiker zodat het water niet bevriest. Wat ook helpt is om het water te verwarmen met een silo verwarmingsplaat.

Gebruik ook geen metalen drinkbakjes in de winter. Deze zorgen dat het water snel afkoelt en een kip kan aan het koude metaal vastvriezen. Kies liever voor een kunststof voersilo voor de kippen.

Lel en kam insmeren met vaseline

Tijdens het drinken kan de lel van de kip in het drinkwater komen. Normaal geen probleem maar tijdens de winter en het koude weer kunnen lellen wel eens bevriezen. Om dit te voorkomen kan je de kam en de lel van een kip tijdens de winter worden ingesmeerd met vaseline. Hierdoor voorkom je bevriezing.
Gebeurt het toch dat een lel of kam bevriest?  Dan kun je dat herkennen doordat de bevroren gedeelten van de kam zwart kleurt. Warm de kip dan langzaam op. Wanneer dit te snel gebeurt komt dit de kip niet ten goede.

Extra tips voor kippen in de winter

  • Zorg voor extra stro
    Zo help je kippen om zich warm te houden
  • Voer je kippen extra
    Kippen verbruiken meer energie in de winter om zich warm te houden en door bevriezing van de grond in de tuin kan minder voedsel te vinden zijn.
Stephan Wegman

Stephan Wegman