Blog berichten

Mok

Geschreven op 9 oktober 2013 / Categorie: Ruitersport, Tips

Mok is een verzamelnaam van huidirritaties aan de onderbenen van een paard. Meestal zie je de problemen in de nazomer en in de herfst ontstaan. Vooral paarden met veel ‘behang aan de benen’ zoals Friezen en Tinkers zijn er gevoelig voor.

Het veroorzaakt schilfers, korstjes, vochtige wondjes en roodheid in de kootholte. Soms zijn de benen opgezwollen.

Het ontstaan van Mok kan vele oorzaken hebben. Invloeden van buitenaf zoals zand en modder, vuil, diarree, teveel en te grondig wassen of insectenbeten kunnen een beschadiging van de huid veroorzaken. Omdat de beschadigingen meestal op een bewegelijk gedeelte van het been zitten vormt dit nog meer irritatie. Bacteriële infecties kunnen de zaak verergeren. Met vochtig weer vinden de bacteriën een ideale voedingsbodem tussen de lange haren in de koot. Schimmelinfecties kunnen hierdoor ook gemakkelijk ontstaan. Schurftmijten komen veel voor bij  Friezen en nestelen zich bij voorkeur in de warme, vochtige omgeving van de kootholte.

Er zijn vele behandelmethodes. Wat het beste helpt verschilt per paard en is een kwestie van uitproberen. Als eerste is het belangrijk dat de plek droog blijft daarom is de kootholte uitscheren een van de eerste dingen die je kunt doen.  Wassen met betadine-shampoo  is nodig om de loszittende korsten te verwijderen om de voedingsbodem voor bacteriën en schimmels te minimaliseren. Droog het been goed af na de behandeling. Als het been gezwollen is, is het extra belangrijk dat het paard voldoende beweging krijgt. Een aanvulling op het voer met een natuurlijke ontsteking remmende werking is ook aan te raden.

Het gebruik van een mokzalf kan goed zijn, maar daarbij is hygiënisch werken belangrijk. Zorg dus dat de zalfpot schoon blijft door het gebruiken van handschoenen.

Als er geen verbetering optreedt is het raadzaam om een dierenarts in te schakelen. Deze kan een behandeling starten met verband met zalven die corticosteroïden bevatten tegen de ontsteking en antibiotica tegen de bacteriële infecties. Ook droogzet penicilline van de koe wordt nogal eens toegepast bij mok. Deze zijn uitsluitend bij een dierenarts te verkrijgen.

 

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet