Blog berichten

Zadelmak maken van een jong paard

Geschreven op 9 juli 2014 / Categorie: Ruitersport, Tips

Als paarden de leeftijd hebben dat ze sterk genoeg zijn om een ruiter te dragen kunnen ze zadelmak gemaakt worden. Paarden groeien door tot 6 jaar oud maar kunnen op hun 3 of 4 jaar ingereden worden. Dit kan je bij een africhtingsstal laten doen of er zelf mee beginnen. Het zadelmak maken van een jong paard is een vak apart. Bedenk dat de eerste ervaring een paard voor zijn leven kan tekenen. Het is daarom erg belangrijk dat dit op een rustige en correcte manier gebeurt.

Longeren

Het begint al op jonge leeftijd met meelopen aan een halster en voetjes geven. Hierdoor krijgt het paard vertrouwen en respect voor zijn begeleider. Als dit goed gaat kun je een begin maken met het paard longeren aan een longeerlijn. Hierdoor verbetert de communicatie tussen paard en ruiter en went het dier aan de voorwaartse hulpen van de begeleider. Probeer dit ook met een goed passend hoofdstel en bit. Daarna met een elastische singel en een zadeldekje kun je het paard laten wennen aan iets op zijn rug. Als het paard hier onrustig op reageert, is het belangrijk om door te gaan tot het paard gekalmeerd is en geen slechte herinnering hier aan overhoudt.

Zadel

Hierna kan het paard gelongeerd worden met een zadel. Zorg ervoor dat het zadel wel goed past en onderzoek dit van tevoren door het rustig op de rug te leggen nog in de stal. Zadel het paard pas op met een begeleider erbij in de rijbak of longeerpaddock zodat als het paard angstig reageert veilig weg kan springen zonder dat het ongelukken kan veroorzaken. Laat het paard bewegen en wennen aan hoe het zadel mee beweegt. Door de beugels los te laten hangen went het paard ook aan klapperende beugels rond zijn lichaam.

Ruitergewicht

Zorg dat je met een tweede persoon bent als je bij het punt bent om aan een beugel te gaan hangen. Doe dit alleen bij een stilstaand paard. Zorg dat een vertrouwd iemand het paard goed vast heeft, singel goed aan en gebruik een opstapje. Hierdoor verminder je de druk op de rug waardoor de kans op een heftige reactie ook kleiner wordt. Herhaal dit een aantal keer het liefst verspreid over een aantal dagen en doe dit aan beide kanten en zwaai langzaam met je andere been voordat je het besluit neemt rustig in het zadel te gaan zitten. Veel paarden reageren hier op omdat ze een mens achter zich omhoog zien komen. Herhaal dit een aantal keer zodat het paard went aan het ruiter gewicht en vraag een begeleider om je voet in de beugel te doen en een stukje te wandelen.

Training

Bouw de training rustig op. Zorg dat je altijd met z'n tweeën bent en laat de begeleider de hulpen verduidelijken met een longeerzweep in het begin, los protest voorwaarts op. Oefen de draf en de galop ook aan de longeerlijn. Als het paard van de longeerlijn af kan is het zinvol zijn om een ouder ervaren paard voorop te laten lopen in de rijbaan. Dit geeft het jonge paard meer vertrouwen en het ervaren paard kan meehelpen met het ‘sturen’. Laat de begeleider met een longeerzweep in het midden staan om in te kunnen grijpen indien nodig. Wees duidelijk in je hulpen en ga niet te snel, voor het paard is het geestelijk en lichamelijk een intense ervaring.

Bij Macrovet vind u diverse paarden / ruitersport artikelen.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet