Blog berichten

Ongemakken van de verborgen oprit verleden tijd

Geschreven op 20 november 2012 / Categorie: Buitenleven

Rijtjeshuizen, twee-onder-één-kapwoningen, appartementen, grachtenpanden, herenhuizen en boerderijen, je ziet het allemaal in Nederland. Waar in de stad veel mensen kiezen voor een appartementje, zijn er meer boerderijen, bungalows en landhuizen te vinden richting het platteland. En waar denkt je aan als je aan een huis denkt? Juist, een tuin! En ondanks het feit dat niet álle woningtypen in Nederland een tuin hebben, hebben er toch genoeg wel in ieder geval een oprit. En zoals er verschillende woningtypen zijn, zijn er ook verschillende soort opritten.

Er zijn hele korte opritten waar nog net een auto op gezet kan worden, opritten die doorlopen in garages, iets langere opritten naast het huis die doorlopen tot aan de tuin en héle lange opritten die naar een boerderij bijvoorbeeld lopen. Een oprit is ideaal in de stad omdat je er gemakkelijk je auto op kwijt kunt, maar een lange, beboste oprit naar een huis toe kan nog wel eens voor ongemakken zorgen voor de bewoners. Er kan bijvoorbeeld zomaar bezoek voor de deur staan zonder dat ze opgemerkt zijn. Best vervelend als je net lekker in je bikini in de tuin ligt te zonnen of met ongekamde haren in je pyjama rondloopt. Ook geen fijn idee als deze onverwachte bezoekers het hele erf al op en af zijn geweest zonder dat je dat gemerkt hebt. Dit soort ongemakkelijk komen niet alleen voor bij hele lange opritten, opritten die net verscholen liggen voor het zicht kunnen dit ook tot gevolg hebben. Gelukkig kunnen deze ongemakken tot de verleden tijd behoren, want daarvoor is de opritverklikker in het leven geroepen.

Opritverklikker

Een opritverklikker? In principe zegt de naam zelf al wat het apparaatje doet. Deze sensor kan aan het begin van de oprit geplaatst worden en zodra er iemand de oprit opkomt, gaat in huis de bel. Er zijn verschillende soorten systemen beschikbaar die goed aan te passen zijn op de soort oprit die men heeft. Opritten die breder zijn dan 7 meter of erg bebost zijn, kunnen beter uitgerust worden met de JNStar. Deze werkt met twee sensoren tegenover elkaar die continue een signaal aan elkaar geven. Indien dit signaal doorbroken wordt, gaat de bel. Voor een oprit smaller dan 7 meter is ook de Dakota een goede oplossing. Dit systeem werkt met maar één sensor (net als een bewegingsmelder) en hoeft dus ook maar aan één kant geplaatst te worden. Principe is wel hetzelfde: wordt het signaal doorbroken? Dan gaat de bel. Het bereik van zo'n opritverklikker is nog verbazingwekkend ver: van 200 meter tot wel 1 kilometer! Daarbij is het bij de Dakota ook nog mogelijk het signaal te ontvangen op een zakpieper, zodat waar je ook bent je direct weet dat er iemand aankomt.

Je hoeft de ongemakken van een niet goed zichtbare oprit dus niet langer te accepteren. Technologie biedt vooruitgang en biedt dus ook uitkomsten voor eigen erf, waarvan de opritverklikker een goed voorbeeld is!

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet