Blog berichten

Optimale hygiëne tijdens de lammerij

Geschreven op 9 februari 2017 / Categorie: Diergezondheid, Algemeen

Lammeren die slecht groeien en aan de diarree zijn, wormbesmetting onder de lammeren en de schapen, navelontstekingen en noem maar op zijn vaak allemaal terug te brengen naar een slechte hygiëne tijdens de aflammerperiode. Tijdens deze periode zitten alle dieren dicht op elkaar en is de infectiedruk enorm hoog.

Het grootste probleem is een ideale broedplaats voor bacteriën. Het stro in de groepshokken en kraamboxen wordt maar weinig compleet ververst. Veel urine en ontlasting zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en een extreem vochtige en vooral ook broeierige bodem en de productie van ammoniak. De warmte en het vocht is de ideale broedplaats voor bacteriën maar ook voor wormen en maden.

Zoek naar een oplossing om de stal zo droog mogelijk te houden

Wanneer het je lukt om de stal zo droog mogelijk te houden kun je de infectiedruk tot een minimum beperken en zo de kans op toekomstige problemen flink verkleinen. En ervoor zorgen dat een stal een stuk droger blijft is helemaal niet zo moeilijk en ook helemaal niet duur. Je moet alleen je werkwijze een beetje aanpassen en de juiste producten gebruiken.

Goede tip tijdens een informatieavond betreffende de toekomst van ontwormen

Gisteravond was ik op een informatieavond georganiseerd door de plaatselijke dierenarts betreffende grote problemen met resistentie van bestaande ontwormingsmiddelen voor schapen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat er veel problemen zijn, er zijn zelfs bedrijven waar geen enkel middel meer werkt. (In een een latere blog ga ik verder op deze problematiek in.) Tijdens deze avond werden de boeren nadrukkelijk verzocht om de samenwerking aan te gaan voor een beter toekomst door ervaringen en resultaten met elkaar te delen.

Een van de aanwezige schapenhouders deelde zijn kennis en ideeën en gaf aan dat de hygiëne in de stal enorm belangrijk is om latere problemen te voorkomen. Deze schapenboer gebruikte Mistral stalpoeder om ervoor te zorgen dat de stallen veel droger blijven. Hij gebruikt Mistral nu al een jaar of acht en heeft gemerkt dat er veel minder problemen zijn zoals diarree, navelinfecties, slechte groei maar ook wormbesmettingen. Hij is er van overtuigd dat dit voor een groot deel komt door een optimale hygiëne in de stal door het gebruik van de poeder. Mistral is vooral heel veel gebruikt in de melkveehouderij en varkenssector, maar ook prima toe te passen in de schapenhouderij.

Wat is dat dan: Mistral?

Mistral is meer dan enkel een hygiënepoeder. Het is een managementtool dat veehouders op een simpele en efficiënte manier in staat stelt aan de fundamentele behoeften van de veehouderij te voldoen en het dier fysiologisch in balans te brengen. Mistral verbetert de gezondheid en welzijn van uw schapen en lammeren.

Mistral zorgt voor een hygiënische omgeving door middel van vocht regulatie

Mistral is samengesteld uit gedroogd en gemicroniseerde klei, specifieke mineralen en essentiële oliën. De gelaagde structuur van de klei is verbeterd door een geavanceerd productieproces, wat zorgt voor een beter drogende werking. Mistral wordt toegepast in ligplaatsen en strooisel, maar ook bij direct contact met dieren.

Mistral, een hygiënepoeder om dierwelzijn en hygiëne te verbeteren door middel van vocht reductie

Voordelen van Mistral in de schapenhouderij

  • Mistral is een sterk drogend middel
  • Geen irritatie van huid en slijmvliezen
  • Reductie van stress

Mistral is sinds 1997 op de markt en momenteel het enige product dat genomineerd en geprezen is op het hoogste internationale niveau binnen de agrarische sector, dankzij de spectaculaire resultaten.

Is het moeilijk en kostbaar om mijn bedrijfsvoering aan te passen?

Nee alles behalve. Voordat je de stal gaat inrichten en het strobed gaat opschudden bestrooi je de complete bodem met mistral. Gewoon met de hand of met een machine. Zodra de hele bodem mooi bedekt is schut je het stro uit (of zaagsel). De meeste schapenhouders mesten niet de complete stal uit tijdens de lammerij maar strooien gewoon wat extra vers stro in de hokken. En dat is prima, maar verstandig is om dan eerst weer een klein beetje mistral over het oude stro te strooien voordat je het verse stro in de hokken schut.

Een zak van 25kg kost minder dan vijf tientjes dus dat valt wel mee. De schapenhouder die de tip met ons deelde gaf aan dat hij ongeveer 2 zakken gebruikte tijdens de complete lammerij met z'n 250 lamschapen. Dus voor de kosten hoef je het echt niet te laten. Voor de grote bedrijven of misschien wel gezamenlijke inkoop met meerdere boeren zijn er ook staffelprijzen wanneer je het per pallet afneemt.

Wil je nog meer productinformatie bekijk dan even de productpagina van Mistral waar je tevens de mogelijkheid hebt om te bestellen. De productpagina is voornamelijk gericht op de melkveehouderij, maar zoals beschreven is het ook prima te gebruiken in de schapenhouderij.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet