Blog berichten

Tips voor tijdens de afkalfperiode

Geschreven op 11 januari 2013 / Categorie: Alles over dieren

De afkalfperiode, ook wel de transitieperiode genoemd is altijd een spannend tijd! Gaan de geboortes van de kleine kalfjes goed, gaat het goed met de moeder etc.

In dit blogitem geven wij aandachtspunten en tips voor tijdens de afkalfperiode.

Afkalf-periode

De transitieperiode of afkalfperiode loopt van ongeveer 3 weken vóór het afkalven tot 4 weken na het afkalven. In deze periode is de weerstand van de koe lager en de meeste ziektes bij runderen vinden in deze periode plaats. Daarom is het belangrijk om het rund goed te verzorgen en deze goed in de gaten te houden.

Tips voor tijdens afkalven

Om allereerst problemen na het afkalven te voorkomen is het belangrijk dat de stal waar het nieuwe kalfje geboren wordt goed schoon is. Het is aan te raden om mest zo snel mogelijk te verwijderen omdat mest veel ziektekiemen kan bevatten. Deze ziektekiemen kunnen bijvoorbeeld uier of baarmoeder ontsteking of diarree veroorzaken.

Als je de koe in een andere hok laat bevallen is het belangrijk dat je de koe tijdig laat wennen aan zijn nieuwe onderkomen. Daarbij is het belangrijk dat de koe zicht houdt op de koppel koeien in de stal, als dit mogelijk is.

Houdt er rekening mee dat de koe waarschijnlijk liggend zal bevallen. Zorg er voor dat het afkalfhok groot genoeg is, wij raden aan minimaal 10m2 per koe.

Verschonen

Zorg daarnaast voor vers stro en probeer het hok zo vaak mogelijk te verschonen, zodat het jonge kalfje in een schoon hok te wereld kan komen.

Een kalfje wordt vaak geboren met twee gestrekte voorpootjes. Dit wordt ook wel kopligging genoemd. Daarnaast worden ook veel kalfjes in stuitligging geboren. Dan komen eerst de achterpootjes. Ook kan het voorkomen dat het kalfje anders ligt. Het kan zijn dat een kalfje geboren wilt worden met 1 pootje naar voren en 1 pootjes naar achteren. Dan moet het kalfje teruggeduwd worden of gedraaid worden en goedgelegd worden.

Het kan ook voorkomen dat er problemen zijn waardoor de geboorte geen vorderingen maakt, dan kan een keizersnee nodig zijn.

Een gemiddelde bevalling van een koe duurt 1 tot 4 uur. Voor een vaars kan het langer duren. Als je twijfelt bij de vorderingen van de bevalling kun je het beste direct ingrijpen, om problemen te voorkomen. Geef de vaars meer tijd, omdat een eerste bevalling langer kan duren.

Controleren

Soms gaat de bevalling niet goed en wordt een kalfje dood geboren. Meestal is de reden van de dood van het kalfje zuurstofgebrek. Dit kan bijvoorbeeld komen als de bevalling te lang geduurd heeft.

Zodra het kalfje geboren is en alles is goed is het belangrijk dat je het kalfje goed verzorgd. Houdt daarnaast zijn gedrag in de gaten, hieruit kun je opmaken of de alles goed is.

Ook is het belangrijk dat je de melk en het uier van de moeder koe controleert of deze in orde zijn.

Bij macrovet kun je vrijwel alle verzorgingsproducten en hulpmiddelen die nodig zijn voor het afkalven vinden. Bekijk ons diverse aanbod zoals glijmiddel, baarmoederhandschoenen, jodium, veeverlossers en veeverloskleding en bestel eenvoudig en snel online.

Willem-Johan | Macrovet

Willem-Johan | Macrovet