Blog berichten

Zelf de oorzaak van kalverdiarree onderzoeken

Geschreven op 5 maart 2018 / Categorie: Alles over dieren, Tips

Kalverdiarree kan wanneer het niet tijdig behandeld wordt een groot probleem opleveren. Zo kunnen kalveren die last van diarree hebben een groeiachterstand oplopen, ernstig ziek worden of zelfs sterven. Preventie en bestrijding van diarree is daarom belangrijk.

Onderzoek

Door te onderzoeken wat de diarree veroorzaakt, vergroot je de kans op een succesvolle behandeling. Daarnaast kun je voorkomen dat andere kalveren ook besmet worden door maatregelen te treffen.

Het is dus belangrijk te onderzoeken waarom een kalf of meerdere kalveren diarreeproblemen hebben. Hiervoor kun je raad vragen bij een dierenarts. Maar tegenwoordig kun je het ook gemakkelijk zelf testen. Zo bespaar je kosten en weet je tevens snel wat de oorzaak is. 

Surecheck Kalverdiarree tester

Tegenwoordig zijn er diverse testers op de markt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Sure Check Kalverdiarree-tester. Deze tester is zeer accuraat en heeft al binnen 10 minuten een antwoord voor je klaar.

Waar test de kalverdiarree-test op

Diarree bij jonge kalveren kan door de voeding of door een infectie komen. Waar bij diarree door voeding de verschijnselen vaak mild zijn, zijn de gevolgen van diaree door diaree testeen infectie daarentegen vaak ernstig tot fataal voor de dieren. Besmette kalveren verliezen veel vocht, drinken slecht en kunnen slap worden.

Je kan zelf testen op de vier meest voorkomende oorzaken: de E. coli K99-bacterie, het Rotavirus, het Coronavirus en de Cryptosporidium parvum.

 

  • De E-coli K99-bacterie 

De E-colli K99 bacterie is een variant die rond de 3e levensdag van het kalf of eerder voor diarreeproblemen kan zorgen. Deze bacterie wordt helaas niet door het lichaam zelf geweerd. Hij kan echter wel bestreden worden met een biestvoorziening van hoge kwaliteit.

 

  • Het Rotavirus 

Dit virus laat zich meestal tussen dag 4 en dag 14 na geboorte zien. Het virus is zeer besmettelijk. De darmwand raakt beschadigd, waardoor minder vocht en voedingsstoffen worden opgenomen. Het Rotavirus richt schade aan in de dunne darm. Gelukkig kan ook dit virus bestreden worden door middel van een biest.

 

  • Het Coronavirus 

Dit virus is heftiger dan het Rotavirus. Het doet namelijk meer schade aan de darmwand (dunne-en dikke darm). Dit virus duikt vaak op tussen dag 5 en dag 30 van het leven van het kalf. Ook tegen het Coronavirus helpen Biopect en een een goede biest het best.

 

  • Cryptosporidium parvum 

Dit is een darmparasiet die al vanaf dag 3 voor diarree kan zorgen. Meestal worden de symptonen later zichtbaar. Crypto slaat vaak aan als de darm al bijvorbeeld door het Rotavirus beschadigd is. Een goede stalontsmetting is daarom van enorm belang. Ook hier weer geld dat een preventief gebruik van biopect en een bolus kunnen helpen dit virus te bestrijden.

 

Stephan Wegman

Stephan Wegman